Tűzvészt okozott a szerelmi bánat

2002.06.17. 15:53
Egy szerelmében csalódott erdésznő okozta a Denvert is fenyegető, százezer hold területen pusztító tüzet Coloradóban. A csalódott asszony férje levelét égette el, majd tábortüzet hazudott a hatóságoknak. Az erdésznőt akár tíz év börtönre és félmillió dollár pénzbírságra is ítélhetik.
A harmincnyolc éves Terry Barton erdésznő a tőle külön élő férjétől kapott levelet gyújtotta meg, mivel az felidegesítette. Barton a tűz keletkezésének idején éppen tábortüzet gyújtó turistákra vadászott.

Félmillió dolláros bírság

Bartont vasárnap vették őrizetbe a szövetségi hatóságok. Az erdésznő miután elégette a levelet, azt gondolhatta, hogy a tűz már kialudt - mondták el a nyomozók a CNN-nek. Amikor észrevette, hogy mégsem, gyorsan oltani próbált, azonban a tűz gyorsan terjedt. Barton ezután értesítette a tűzoltókat. A nőt gyújtogatással, szövetségi tulajdon megrongálásával és a nyomozóhatóság félrevezetésével vádolják, amiért tíz év börtönre és akár félmillió dollár - 130 millió forint - pénzbírságra is ítélhetik - írja a CNN.

Félrevezette a nyomozókat

Barton ugyanis kezdetben azt vallotta a nyomozóknak, hogy a tüzet egy őrizetlenül hagyott tábortűz okozta. Ez azonban ellentmondott a törvényszéki szakértők véleményének. Barton ezután elismerte tettét. A tűz később százezer holdnyi területen pusztított, ahonnan 5400 embert kitelepítettek, és még mindig tízezer otthont fenyeget a tűzvész. Az oltási munkákban 2100 tűzoltó vesz részt.

Colorado fele veszélyben

Barton közel húsz éve dolgozik nyaranta az erdészetnél, és tudomásom szerint korábban soha semmilyen problémát nem okozott - nyilatkozta Rick Cables, egy helyi erdész a CNN-nek. Időközben egy újabb tűz is kitört a közép-nyugati államban. A Durango városa melletti erdőtűz jelenleg 23 ezer hold kiterjedésű, eddig 240 házat ürítettek ki a hatóságok. Coloradóban tíznél is több erdőtűz tombol, az állam felére a legmagasabb fokú tűzriadót rendelték el a hatóságok.