Motorosokra lőttek az egercsehi rendőr fegyverével

2004.03.31. 11:37
Az egercsehi körzeti megbízott fegyveréből származnak azok a lövések, amelyeket motoros fiatalokra adtak le vasárnap este. A rendőrt felfüggesztették beosztásából.
Az egercsehi körzeti megbízott szolgálati fegyveréből repültek ki azok a pisztolygolyók, amelyek a község határában motorozó fiatalok feje mellett süvítettek el vasárnap este - jelentette be szerdán, sajtótájékoztatón Eger rendőrkapitánya.

"A körzeti megbízott nem működött együtt, nem kívánt nyilatkozni arról, hogy szabad idejében mit csinált; ehhez joga van" - mondta Balla Ferenc ezredes, majd hozzátette, hogy a zászlóst felfüggesztették a beosztásából, és az ügyet átadták a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával.

Szabályoknak megfelelően

Az egri kapitány a történteket ismertetve a tájékoztatón elmondta, hogy a négy sértett, akik egy motor adásvételét bonyolították le az Egercsehi határában található motorkrossz-pályán, vasárnap délután tettek bejelentést arról, hogy rájuk lőttek. Egyikük, egy helybeli fiatalember azt állította, hogy a helyi körzeti megbízott tüzelt feléjük, "és méterekkel a fejüktől süvítettek el a lövedékek" - mondta Balla Ferenc.

A bejelentést követően szemlét tartottak a helyszínen és a körzeti megbízott lakásán is. Ennek során megállapították, hogy a körzeti megbízott a szabályoknak megfelelően tárolja a lakásán szolgálati fegyverét, illetve megtalálták a pisztolyhoz rendszeresített két tárt, amelyek hiánytalanul tartalmazták a töltényeket.

Hat lövés

A helyszíni szemlén és a pótszemlén ugyanakkor összesen hat töltényhüvelyt találtak. Ezek közül kettőről a fegyverszakértő minden kétséget kizáróan megállapította, hogy a megbízott szolgálati fegyveréből származik. A további négy hüvelyt még vizsgálják, ám a lőszer azonosító jegyei megegyeznek a másik kettőével. A fellelt lőszerek nem a rendőrség készletéből származnak.

Balla Ferenc arról is beszámolt, hogy a lövöldözést semmilyen szóváltás nem előzte meg, illetve a sértettek nem álltak haragban a zászlóssal. A zászlóstól vért is vettek, hátha ittas volt, ám a vizsgálatnak még nincs eredménye. A kapitány hangsúlyozta, hogy az ügy kivizsgálása az ügyészségi nyomozóhivatal feladata, így annak megállapítása is, hogy valóban a rendőr tüzelt-e a fegyverrel. A zászlós egyébként tizenkét éve teljesít szolgálatot és három éve látja el Egercsehiben és környékén a körzeti megbízotti feladatokat.