Fél herével, sebhellyel nem lehet csendőrködni

2008.06.03. 18:44
A csendőrség felvételi szabályainak módosítását kérik egészségügyi szakértők a spanyol kormánytól. A jelenlegi szabályozás ugyanis elavult, és diszkriminatív. Például már az sem bújhat csendőrgúnyába, akinek magas hangja van, vagy épp hiányzik az egyik heréje.

Egészségügyi szakértők szerint elavult a spanyol belügyminisztérium alá tartozó csendőrség szabályzata, ami előírja, ki lehet az állomány tagja, és ki nem. A felvételi eljárásnál jelenleg kizáró ok a pikkelysömör, a dadogás, a cukorbetegség, a migrén vagy a szexuálisan terjedő betegség.

Ugyanígy elutasítják, akiknek jóindulatú daganatos betegsége van, sebhelyes, sőt, ha akkor sem lehet valaki a csendőrség tagja, ha magas a hangja, vagy mondjuk hiányzik az egyik heréje. 2003-ban például azért nem vettek fel valakit a testületbe, mert az arcán egy nagyobb anyajegy volt. A hivatalos indoklás: a jelöltet a folt túl felismerhetővé teszi.

Az orvosi szakértőket tömörítő társaság most azt javasolja a spanyol kormánynak, hogy vizsgálja felül a listát, amely már idejétmúlt. Mint mondják: a régi korok előítéletein alapuló szabályozások nagy része idejétmúlt, főként tudomány mai állását figyelembe véve.