Nem rúgták ki a halottakat összecserélő ápolók főnökét

2004.12.13. 14:40
Pénteken kirúgták a Jahn Ferenc kórház betegápolóinak főnökét, mivel engedély nélkül nyilatkozott, adta hírül a Blikk. A napilap értesülését a kórház közleményben cáfolta. Múlt héten került nyilvánosságra, hogy a kórházban boncolás után összecseréltek három holttestet; a főigazgató akkor a beteghordókat gyanúsította a cserével.

"Szabadságon van, már a múlt héten is ott volt" - mondta az Indexnek Medek Tiborról, a holttestcserével vádolt betegszállítók vezetőjéről egyik kollegája. "Gyalázatos, ami itt folyik" - tette hozzá a munkatárs, aki reméli, hogy nem igaz a Blikk értesülése, mely szerint Medeket pénteken kirúgták. A bulvárlap információi szerint a beteghordók főnökének azért kellett távoznia, mert engedély nélkül nyilatkozott beosztottjai védelmében.

A Blikk értesülése szerint a Jahn Ferenc kórház beteghordói ügyvédet fogadnak, aki elvileg már a hétfőn kezdődő meghallgatásokon is részt vehet. A napilap szerint a három összecserélt holttest mindegyike idős nő volt, és a csere úgy derült ki, hogy a hozzátartozók a temetés előtt rájöttek, hogy nem az ő halottjuk fekszik a ravatalon. Saját halottjukat azonban addigra már elhamvasztották, valaki más helyett.

A Blikk cikke miatt a kórház "helyreigazítást kezdeményez", derült ki az intézmény Indexhez eljuttatott közleményéből. Mint írják, nem igaz, hogy kirúgták volna Medek Tibort, a kórház "a jelenleg is folyó belső vizsgálat lezárása után, annak megállapításai alapján vonja majd le a szükséges személyi konzekvenciákat". Közlik továbbá, hogy a belső vizsgálat lezárásáig nem nyilatkoznak.

Bosszú?

A botrány december 10-én tört ki, amikor kiderült, ismeretlenek összecserélték három halott azonosító céduláját a dél-pesti Jahn Ferenc kórházban. A rendőrség megfelelő paragrafus hiányában nem indított nyomozást.

Az igazgató akkor azt mondta, mivel a halottak személyazonossága a kórházi eljárási rend szerint többszörösen ellenőrzött, a véletlen kizárható. Hozzátette, talán egy beteghordó akart így bosszút állni egy boncnokon, mivel a két csoport között igen feszült a viszony.