Nem száguldott atombombával busz a parlament felé

2005.07.27. 10:06
Egy tizennégy éves tököli kislányt és egy tizenhat éves fiút gyanúsítanak azzal, hogy kedden telefonon azzal fenyegetőztek, hogy egy busszal a parlament felé tartanak, amin atombomba van. A rendőrség 200 ezer forintos kártérítést szeretne.

A rendőrség gyanúja szerint egy tizennégy éves tököli kislány - tizenhat éves társa biztatására - fenyegetőzött kedden azzal, hogy bomba robban a parlamentben.

Mint kedden megírtuk, 12 óra 48 perckor egy gyermekhang közölte a BKV diszpécserszolgálatával, hogy "egy busszal a parlament felé tart, amin atombomba van". A rendőrség ugyan feltételezte, hogy megalapozatlan, rosszindulatú fenyegetésről volt szó, de tekintettel a bejelentés tartalmára, az ilyenkor szükséges intézkedéseket megtette.

A parlament átvizsgálását követően bizonyossá vált, hogy a fenyegetés megalapozatlan volt - idézte fel a kedden történteket a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának helyettes vezetője, Csontos Stefánia alezredes.

A két fiatalt a BRFK nyomozói tököli lakcímeiken még kedden éjszaka elfogták, és ellenük közveszéllyel fenyegetés vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. A gyerekek szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség személyi és technikai erőinek indokolatlan igénybevétele miatt felmerülő költségeket a BRFK áthárítja az elkövetőkre.

Kormos Endre alezredes, a BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére szerdán délután elmondta, összesen 200 ezer forintot hárítanak át az elkövetőkre.