Tizenötezerért adták a hamis csodalámpát

2008.10.14. 09:14
Országszerte több száz embert csaphattak be csalók, akik magukat egy ismert, gyógyító hatásúnak mondott lámpa ügynökeinek adták ki. A csalók pénteken buktak le. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a csapat főnöke és társai azzal járták az országot, hogy egy gyógyító hatásáról ismert lámpát árusítanak és ezzel kapcsolatban egy nyereménysorsolás ajándékait osztják szét.

A nyerteseknek egy 70 ezer forintos ajándékutalványt és egy lámpát adtak, cserébe csak a kiszállítási díjat, 15 ezer forintot kérték el.

Az utalványról kiderült hogy hamisítvány, a lámpa pedig nem eredeti, hanem egy 3 ezer forintos hamisítvány. Ezek a kellékek csak a 15 ezer forint beszedéséhez szolgáltak körítésül.

Az ügyben indított nyomozásban a rendőrök Sály községben igazoltatták a csalók autóját. Az utastérből előkerültek a segédeszközök, így nyugtatömbök, átvételi elismervények és lámpák.

A későbbi házkutatásokkor további bizonyítékok kerültek elő és kiderült, hogy a csalók valószínűleg az egész országban, több száz embert csaphattak be.

A rendőrök azt is megállapították, hogy a csalók először telefonon hívták fel az elsősorban kistelepüléseken lakó áldozataikat, majd nyereményük átadásához időpontot is egyeztettek. A pénz átvétele után a helyszínen nyugtákat állítottak ki, hogy fel se merüljön a csalás gyanúja a becsapottakban.

Találtak olyan iratokat is, amiken a csaláshoz használt történetek, telefonon keresztül közölt mesék többféle változata szerepelt. A rendőrök szerint valószínű, hogy a csapat tagjai felosztották a feladatokat, egyikük intézte a telefonhívásokat, majd mások mentek ki a helyszínekre. A rendőrség egyelőre egy embert vett őrizetbe az elfogott csapatból.