Csokiillatú bélyeget forgalmaznak Svájcban

2001.05.03. 15:09
A svájci posta csokoládéillatú bélyegeket hozott forgalomba a csokoládégyártók és -importőrök egyesületének, a Chocosuisse századik évfordulója alkalmából. A svájci posta az interneten is árulja a teljes bélyeg-csokitáblákat; a posta szóvivője reméli, a bélyegeket használni is fogják, és nem vándorol az összes gyűjteményekbe.
Nemsokára csokoládéillat árasztja el a svájci postaládákat, miután szerdán már elkezdték árulni, és május 9-től levelekre is ragaszthatók a csokiillatú bélyegek. A két tervező, Ralph Schreivogel és Yves Netzhammer a Chocosuisse (a svájci csokoládégyártók és -importőrök) megalappításának századik évfordulója alkalmából álmodta meg a különleges, 90 centime (155 forint) értékű bélyegeket.

A bélyegek kalóriamentesek

A bélyegek - bár erre is gondoltak - nem ehetőek. A mesterséges illatot milliónyi kis kapszulába tömörítették, és egy speciális bevonóanyaggal rögzítették. Az illat akkor szabadul fel, mikor az ujjunkkal finoman megdörzsöljük a bélyeg felszínét. A csokiszínű barna bélyegeket négyes és tizenötös kiszerelésben árulják (az interneten is), és olyan papírt használtak háttérül, mintha sztaniolba csomagolták volna.

Eredetileg csokiízű bélyeget akartak kiadni, a bélyeg hátát ízesítették volna. Ám attól féltek, hogy a bélyeg túlzott megnyalása miatt az nem fog kellőképpen ragadni a levélre, így használhatatlanná válik.

Remélik, hogy a bélyegeket használni is fogják

A svájci posta Reutersnek nyilatkozó szóvivője szerint reméli, hogy a bélyegeket használni is fogják a nagy számban érdeklődő vásárlók, és nem a gyűjteményekben fogják végezni. A szóvivő szerint a nagy érdeklődés miatt megnövelték a bélyegek példányszámát.