Tetőzött az ár az Elbán

2006.04.04. 09:57
Bár már tetőzött az Elba, továbbra is kritikus a helyzet Észak-Csehországban. A meteorológusok olvadástól, a lakosság szunyoginváziótól tart.

Tetőzött az Elba Észak-Csehországban, de még mindig kritikus az árvízi helyzet. Hétfőn nem szedett újabb áldozatokat az árvíz, de már két embert - egy hat éves kisfiút és egy 40 éves rendőrt - is eltűntként tartanak nyilván. A rendőr vasárnap zuhant a megáradt Morva folyóba Brno városában. A hatóságok szerint valószínűleg ő és a szintén vasárnap eltűnt kisfiú is meghalt.


Tekintse meg képeinket!

Németországból, Drezdából is az Elba tetőzéséről számoltak be. Az órák óta változatlan vízszint 749 centiméter, ami bőven elmarad a 2002-es árvíz 940 centis rekordjától. A normális vízszint amúgy 200 centiméter. Szászországban Bad Schandaut, Pirnát és Meissent, a porcelán városát öntötte el részben a víz.

Elhúzódó árvízzel számolnak

Bár már országszerte apadnak a folyók, az Elba mentén még mindig kritikus a helyzet. Frantisek Bublan belügyminiszter szerint a nehéz helyzet valószínűleg egészen péntekig fennmarad, mert a következő napokban esőt és felmelegedést jósolnak a régióban a meteorológusok. A felmelegedés felgyorsíthatná a hegyvidék magasabban fekvő területein a hóolvadást.

Prágától északra Brandys nad Labem városkában a megárad Elba megrongált egy hidat, míg a 120 ezer lakosú Ústí nad Labem városban továbbra is víz alatt van a két híd egyike, ami bénítóan hat a közúti közlekedésre. Hasonló a helyzet a német határhoz közelebb fekvő Decínben is, valamint a két város között fekvő, folyó menti falvakban is.

Szunyoginvázió

Hrensko, az ismert üdülőközpont, teljesen víz alatt van. A régióból eddig mintegy 2500 személyt telepítettek ki, s napok óta sok száz lakásban nincs áram, mert a villanyelosztókat a víz miatt ki kellett kapcsolni.

Dél-Morvaországban Brnótól délre mintegy ezer hektáros, hatalmas tó alakult ki a termőföldeken. A környékbeli falvak lakossága attól tart, hogy a felmelegedéssel és a tó elpocsolyásodásával szúnyoginvázió alakul ki a régióban.

A cseh kormány vasárnap éjjel hét régióban szükségállapotot hirdetett ki, hogy elősegítse a mentési munkálatokat. Bár a károk felmérése csak most kezdődik, Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter bejelentette, hogy a tárca ötmilliárd koronát (kb. 40 milliárd forintot) javasol a károsultak megsegítésére. Anyagi segítséget jelzett a regionális fejlesztési miniszter is.