A haldokló Dianaról mutatott be képeket a CBS

2004.04.22. 08:24
A haldokló Diana hercegnőről mutatott be eddig még nyilvánosan nem közölt képeket csütörtökre virradóra a CBS amerikai televízió. A CBS szerint a közvetlenül a brit hercegnő hat évvel ezelőtti párizsi balesete után készült képek a francia nyomozó hatóságok iratanyagából származtak.
Az amerikai televízióban bemutatott fekete-fehér képeken a vérző és öntudatlan hercegnő látható, részben nagyon közelről.

A nemzetközi sajtóban eddig tabunak számított ezek a fényképek, amelyeket szenzációhajhász fotósok készítettek közvetlenül a Párizs egyik közúti alagútjában 1997. augusztus 31-én történt baleset után. Ennek egyik okaként a Diana két fia, Vilmos és Harry herceg iránti tapintatot emlegették.

A francia jog szerint a képek megsértik a baleset áldozatának magánszféráját. Mindazonáltal a három fényképészt tavaly november végén egy francia bíróság felmentette - egyebek között éppen azért, mert a fotókat nem hozták nyilvánosságra.

A CBS ezen kívül beszámolt olyan, a francia iratokban található, valamint Diana ismerőseitől származó utalásokról is , amelyek új tápot adhatnak a hercegnő elleni állítólagos összeesküvésről szóló elképzeléseknek.

Ezekben az adatokban további jelek utalnak arra, hogy Diana várandós lehetett szeretőjétől, Dodi Fayedtől, aki ugyancsak meghalt a balesetben. A francia nyomozók 1999-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a pár ittas gépkocsivezetője okozta a balesetet.

Az amerikai tévéállomás saját közlése szerint rendelkezik a francia igazságszolgáltatás több ezer oldalas aktáinak teljes másolatával. Azt, hogy ezek minként jutottak a CBS-hez, nem közölték. A tévé egyik szóvivője azzal védte meg a vitatott fotók nyilvánosságra hozását, hogy azokat a Diana orvosi vizsgálatáról szóló beszámolóval összefüggésben mutatták be.