További letartóztatások a diósdi kettős gyilkosság nyomán

2005.10.21. 16:20
Több hónapos munka eredményeként egy nagyobb létszámú bűnözői kör került a rendőrség látóterébe, október elején közülük már négy bandatagot, köztük a gyilkosság elkövetésével gyanúsított két férfit, előzetes letartóztatásba helyezték. Részben az ő vallomásuk, részben a további nyomozás eredményeként az elmúlt napokban lakásaikon fogták el a bandához tartozó újabb tagokat.

Újabb négy bűnözőt fogtak el a Pest megyei és a budapesti rendőrök, miután a diósdi kettős emberölés kapcsán látókörbe került és elfogott négy férfi kapcsolatrendszerét is feltérképezték. Összesen nyolcan vannak jelenleg előzetes letartóztatásban, a rendőrök rajtuk kívül más bűnözők elfogásán is dolgoznak, erősítette meg az Indexnek a megyei kapitányság sajtóreferense. A diósdi ügy fejleményeiről és más ügyekről pénteken tartott sajtótájékoztatót a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Március végén Diósd határában lelőttek két férfit, és a náluk lévő mobiltelefon listája alapján indult a nyomozás. Az október elején elfogott négy férfi ügyeinek vizsgálatakor felmerült, hogy Budapesten és Pest megye területén más erőszakos bűncselekményekben is részt vehettek. A négy férfit - köztük a diósdi gyilkosság két gyanúsítottját - előzetes letartóztatásba helyezték. Részben az ő vallomásuk, részben a további nyomozás eredményeként a Pest megyei rendőrök a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályával közösen fogták el a bandához tartozó újabb tagokat, akik több korábbi bűncselekménnyel is összefüggésbe hozhatók.

Nehézsúlyúak

A rendkívül veszélyes, komoly fegyverarzenállal rendelkező bűnözői csoport tagjait több más bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítja a rendőrség. A PMRFK még szerdán jelentette be, hogy a diósdi kettős gyilkosság ügyét egyesítették több, más pénzszállító, illetve pénzintézet sérelmére elkövetett fegyveres rablás nyomozásával, így a Szerémi úti fegyveres rabláséval is. A rendőrség általában akkor egyesíti a büntetőeljárásokat, ha felmerülnek arra vonatkozó adatok, hogy az ügyek között valamifajta összefüggés van.

A gyanú szerint a horogra került bűnözők közül ketten, P. Sándor és K. Ferenc hajtottak végre 2003 decemberében a XVII. kerületben egy vállalkozó elleni gyilkossági kísérletet. Többször rálőttek áldozatukra, aki azonban túlélte a merényletet. Ugyancsak őket gyanúsítják, hogy ez év szeptemberében a főváros XIX., illetve III. kerületében egy-egy bankfiók ellen fegyveres rablást hajtottak végre, ennek során egy biztonsági őrt meg is lőttek.

Vádalku?

A HavariaPress hírügynökség szerint vádalkut kötöttek a diósdi kettős gyilkosság ügyében. Ezt állítólag Csapi Balázs, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője ismerte el. A hírügynökség szerint a rendőri vezető arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a nyolc előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottból hányan szerepelnek majd az ügyben együttműködő tanúként. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa az Index érdeklődésére nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a hírügynökségi értesülést.

Korábban a HavariaPress hírügynökség arról számolt be, hogy a diósdi kettősgyilkosság egyik gyanúsítottjánál megtalálták azt a Skorpió gépfegyvert, amellyel nyolc ember életét oltották ki Móron. Ezt csütörtökön határozottan tagadta Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány. A házkutatások során talált lefoglalt hat Scorpio típusú minigéppisztolyról a ballisztikai vizsgálat egyértelműen kizárta, hogy ezek valamelyikével követték volna el a móri mészárlást.