Szociológus rabolta ki hétfőn a pénzszállítót

2007.02.06. 12:38
Történelem-szociológia szakos diplomája van annak a 25 éves férfinak, akit keddre virradó éjjel elfogott a rendőrség, miután társával hétfőn este kirabolt egy budapesti pénzszállítót. Tóth Gábor ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese kedden sajtótájékoztatón számolt be a rekordidő alatt megoldott rablási ügy részelteiről.

A diplomás R. Kristóf és társa, B. Zoltán, 35 éves vecsési férfi hétfőn fél hétkor támadta meg a XVIII. kerületben, a Nefelejcs utcában lévő irodaháznál, a bankfiókból épp a napi bevételt kihozó pénzszállítót. Ütlegelni kezdték az öt zsákot cipelő férfit, majd sokkolóval ártalmatlanná tették. A zsákokat felkapták és futva menekültek.

A földre került vagyonőr közben összeszedte magát és utánuk futott, felszólította őket, hogy álljanak meg, majd hét célzott lövést adott le a menekülő rablók lábára. Ekkor még nem tudhatta, hogy talált-e valamelyik lövés. A történteknek a pénzszállító társa, a bank biztonsági őre és több arra járó is szemtanúja volt.

Diplomás rabló

A rendőrök épp helyszíneltek, amikor eset tizenegykor bejelentés érkezett a baleseti intézetből, hogy egy fiatalember lőtt sérüléssel jelentkezett orvosi ellátásért. Az orvosok azért hívták a rendőröket, mert nem találták hihetőnek a férfi meséjét, ami szerint egy szórakozóhelyen lőtték meg, mivel nem a megfelelő nőre hajtott rá. A lábszáron lőtt férfit kihallgatták a rendőrök, és miután többször is belezavarodott a történetbe, végül beismerő vallomást tett.


Rendőrök helyszínelnek a XVIII. kerületi cég telephelyén

Kiderült, hogy az egyetemet - szociológia és történelem szakot - végzett férfi jól ismerte a bankfiókot és a pénzszállítás menetrendjét, mivel ugyanabban az irodaházban dolgozott üzletkötőként, amelyikben a kiszemelt bankfiók is volt. Társát vecsési otthonában fogták el a rendőrök.

14,5 milliós zsákmány

Az elrabolt pénz is hiánytalanul meglett, tette hozzá Tóth Gábor. A rendőrséget kedden reggel nyolckor hívta egy ügyvédjelölt, azzal, hogy barátja hétfőn este egy zsákot hagyott nála, megígérve, hamarosan érte jön. A híreket hallva gondolta úgy, hogy szólni kell a rendőrségnek. A zsákban 14,5 millió forint volt, az elrabolt pénz teljes egésze.

Az üggyel kapcsolatban Tóth Gábor érintőlegesen megjegyezte, hogy tavaly tizenhat hasonló rablás történt Budapesten, ebből tizenkettőt sikeresen felgöngyölítettt a rendőrség. Ez Európa más nagyvárosaihoz képest igen jó eredmény, tette hozzá az ezredes.