Disznót ment Medgyessy

Egy kereskedelmi rádió reggeli műsorába betelefonálva Medgyessy Péter miniszterelnök felvállalta, hogy az amerikai elnök és a spanyol király állatmentő hagyományaihoz hasonlóan minden évben megment egy vágásra szánt disznót. Az állatok gazdáinak április 1-ig kell jelentkezni a rádiónál, hogy beajánlják disznóikat, amik közül a miniszterelnök fog választani. Medgyessy április elsején ad amnesztiát egy sertésnek.
Medgyessy Péter miniszterelnök a Rádió Deejay csütörtök reggeli műsorában felvállalta, hogy minden évben megment egy vágásra szánt disznót.

A kereskedelmi rádió reggeli, Bolondok Háza című műsorsávjában a telefonon bejelentkező kormányfő azt mondta, hajlandó tanúsítvány kiállításával igazolni, hogy kegyelmet gyakorol az állat felett.

Medgyessy szerint ehhez azonban konzultálnia kell az igazságügyi miniszterrel, és tisztázni, hogy hívják a malacot, valamint, hogy "hány farka van". A műsorvezető ezért elmondta, a jelentkezés koedukált, hím és nőstény sertések is jelentkezhetnek.

Berlusconi, a gyakorlott betelefonáló
Mióta Silvio Berlusconi áll az olasz kormány élén, nem ritka, hogy hivatalban lévő miniszterelnök élő adásba telefonál be Olaszországban. A kormányfő nem egyszer tájékoztatta a hallgatókat ily módon, tavaly az olasz gazdaság kiváló helyzetéről számolt be a Mister Euro című tévés magazinba, pár napja pedig egy sportműsort hívott fel, és beszélt húsz percen keresztül a tulajdonában álló AC Milan labdarúgó csapatról, amelynek vezetőedzőjével éppen nincs megelégedve.
A Deejay műsorvezetői az Indexnek elmondták, azért keresték meg Medgyessy Pétert ötletükkel, mert más állami vezetők is mentenek állatokat a helyi szokások szerint rájuk váró biztos halál elől. Az Egyesült Államok elnöke hagyományosan egy pulykát ment meg a hálaadás idején, a spanyol király pedig egy bikának ad kegyelmet.

A miniszterelnök választ

Harsányi Levente, a műsor gazdája elmondta, előbb Mádl Ferenc köztársasági elnököt keresték meg, de őt nem érték el, így fordultak a Miniszterelnöki Hivatalhoz. A disznómentés ötlete tetszett a miniszterelnöknek, ezért elvállalta a kegyelemosztó szerepét. Az információt Gál J. Zoltán kormányszóvivő is megerősítette az Indexnek.

A közkegyelem elnyeréséhez a disznók gazdáinak április 1-ig kell jelentkezni a kereskedelmi rádió reggeli műsoránál, ahol a disznó nevét kell megadni, illetve pár szóban össze kell foglalni, miért érdemelne kegyelmet. Medgyessy Péter ezután kiválaszt egy disznót, aminek nyakába érem kerül, az állat gazdája pedig a kegyelmet biztosító oklevelet átveheti a Parlamentben - számolt be a terv részleteiről Harsányi Levente.

Április elsején ment malacot Medgyessy

Medgyessy Péter miniszterelnök április 1-jén ment meg egy disznót a levágástól. A sertést ő maga választja ki a gazdáik által felajánlottak közül - nyilatkozta az MTI-nek Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő utalt az amerikai pulykamentésre, ielmondása szerint Medgyessy Péter arra a következtetésre jutott, hogy egy disznó "felel meg ezen az alapon a magyar hagyományoknak, szokásoknak". A megmentett sertés egy év haladékot kap és díszes oklevelet kormányfői "amnesztiája" alkalmából. Jelenleg a rádióállomás és Medgyessy Péter várja azoknak a gazdáknak a jelentkezését, akik így akarnak túlélési esélyt nyújtani disznaiknak. Az önkéntességnek természetes velejárója, hogy a kiválasztott gazda nem kap kárpótlást disznaja további egy évéért. Gál J. Zoltán információi szerint már érkeztek felajánlások a malacmentésre.