Megdőlt a melegrekord

2008.05.28. 13:53
Szerdán megdőlt a melegrekord, négy városban is melegebb volt, mint az utóbbi 50 évben ugyanezen a napon. Csütörtöktől enyhül a nappali csúcshőmérséklet, de továbbra is nyárias időre kell számítani. Számottevő csapadék nem várható, hétvégén azért kisebb záporok, zivatarok előfordulhatnak.

Szerdán négy városban is megdőlt a melegrekord, a legmagasabb hőmérsékletet délután 2 és 3 óra között Szegeden mérték, 34 fok volt, Kiskunmajsán 33,7, Baján és Kelebián pedig 33,6 fokig nőtt a nappali csúcshőmérséklet. A május 28-án mért legmagasabb hőmérséklet eddig 33,4 fok volt, ezt 1958-ban Túrkevén mérték.

A nappali csúcshőmérséklet szerdán a legmagasabb, este egy érintőleges hidegfront azonban véget vet a kánikulának, mondta el az Indexnek Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Csütörtöktől mérséklődik a nappali felmelegedés, csak az ország déli, délnyugati részén várható 30 fok fölötti hőmérséklet. A következő napokban azért az ebben az időszakban megszokottnál melegebb lesz. Míg a sokéves átlag 23-25 fok, addig hétvégéig, a jövő hét elejéig 26-31 fok között alakul a hőmérséklet.

Jelentős csapadék továbbra sem várható, még a szerda esti hidegfront is felhők nélkül vonul át felettünk. Hétvégén délutánonként, esténként azért elszórtan előfordulhat zápor, zivatar, ezek azonban nem enyhítik majd a szárazságot.