16,4 millió fontért vettek meg egy kék gyémántot

2008.12.11. 10:33
Világrekord született a Christie's szerdai árverésén, a Velazquez képén megörökített Margaréta Infánsnő kék gyémántja 16,4 millió fontért kelt el. A követ egy orosz elöl elhappoló brit ékszerész, Laurence Graff úgy érzi, bombaüzletet kötött, szerinte a kő 50 millió fontot is megér.

Bár 16,4 millió fontot (4,92 milliárd forintot) fizetett, az évszázad üzletének tartja szerdai gyémántvásárlását Laurence Graff, a híres Bond Street-i ékszerész. Graff a Christie's árverésén jutott hozzá a Wittelsbach gyémánt néven ismert kék kő 1664-ben annak a Margaréta infánsnőnek a nászajándéka volt, akit Velazquez 1656-ban megörökített világhírű képén, írja a Daily Mail.

Az eredetileg Indiából származó drágakő csak néhányszor cserélt gazdát, utoljára nyolcvan éve dobták piacra. Graff szerint bombaüzlet volt ennyiért megvenni a 35,56 karátos követ, amiért szerinte, ha nem lenne hitelválság, akár ötvenmillió fontot (15 milliárd forinto) is elkértek volna.

Graff azt tervezi, hogy újracsiszolja a világ egyik legnagyobbjának számító gyémántot, mielőtt piacra dobná. "Életem csúcspontja ez, remélem hibátlanra sikerül" - nyilatkozta a Daily Mailnek.

A lap beszámolója szerint a licit négymillió fontról indult, Graff egy orosz üzletemberrel, Aleksz Paullal versenget. Graff telefonon alkudott, az oroszt két honfitársa képviselte, akik a tömött terem egyik sarkában csendben diskuráltak. Az alacsonyabbik néha egy biccentéssel jelezte, hogy újabb félmillió fontot emel.

A licit másodpercek alatt tízmillió fontig jutott, ekkor kicsit lelassult. Az oroszok 14 milliót ajánlottak, Graff erre ráemelt százezret, de a kikiálltó ezt nem volt hajlandó elfogadni, ezért Graff újabb százezret hozzácsapott. Az oroszok még egyszer ráemeltek, de Graff végső, 14,6 milliós ajánlatát hosszas tanácskozás után már nem überelték. Graff végül az árverőcég prémiumával együtt 16,4 millió fontot fizethet a kőért. Ez a Christie's szerint világrekord, ennyit még egyetlen drágakőért sem fizettek.

Graff egyébként alaposan bevásárolt az elmúlt hetekben. Két hete egy csiszolatlan, 478 karátos fehér gyémántot szerzett Lesothóban, amiért 12 millió fontot (3,6 milliárd forintot) fizetett.