Elérheti a százat a donyecki bányarobbanás halottjainak száma

2007.11.19. 06:46
Ukrajna egyik legsúlyosabb bányaszerencsétlensége lehet a vasárnap hajnali tragédia. Hatvankilenc meghaltak, 31 bányászt még keresnek, de nem sok esély van az ő életben maradásukra. Pár év alatt ez az ötödik szerencsétlenség ebben a bányában.

A kelet-ukrajnai, donyecki Zaszjagyko szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban szakértők szerint a százat is elérheti a halálos áldozatok száma, jelentette az Interfax.

69 halott

Az orosz hírügynökség az ukrán iparellenőrzési hatóság egyik tisztségviselőjére hivatkozva azt írta, hogy 31 eltűnt bányász esetében "a legrosszabbra lehet számítani". A halottak száma vasárnap éjszakai hivatalos adatok szerint 69, huszonhét bányászt kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

Képek a helyszínről

Vasárnap hajnalban egy 1078 méter mély tárnában történt sújtólégrobbanás. A baleset idején 456 bányász tartózkodott a felszín alatt, közülük 186-an a baleset által érintett szakaszon.

A mentőalakulatok hétfő reggel azt közölték, hogy a tüzet sikerült eloltani, később érkezett hírek szerint azonban csak lokalizálták a tüzet, a lángokat azonban még nem sikerült megfékezni. A szombati katasztrófa Ukrajna évtizedek óta legsúlyosabb bányarobbanása lehet. (Ukrajna történetének legnagyobb bányaszerencsétlensége 2000 márciusában történt Luganszk megyében, a Barakov bányában, nyolcvanan haltak meg.)

Hétfőn háromnapos gyász vette kezdetét az ukrajnai szénbányaövezetben. A nap folyamán Viktor Juscsenko elnököt is a katasztrófa színhelyére várják.

Fekete szén

Ukrajnában működik a világ néhány legveszélyesebb bányája, gyakoriak a balesetek, a statisztikák szerint minden kitermelt egymillió tonna szén három ukrán bányász életét követeli, írja a korrespondent.net. Az állami tulajdonú bányákban 2006-ban 4888 üzemi baleset történt, 170 bányász halt meg, 2007 januárja óta nyolcvanan veszetették életüket.

A Zaszjagyko bányában is több halálos szerencsétlenség történt az elmúlt években: 1999. május 24-én sújtólégrobbanás miatt ötven bányász halt meg, negyvenen megsérültek. 2001. augusztus 19-én ötvenöten haltak meg, negyvenöten a helyszínen, tízen kórházban, tíz bányászt azóta is eltűntként tartanak nyilván. 2002. július 31-én húszan haltak meg, ketten megsérültek. 2006. szeptember 20-án újabb baleset történt, tizenhárman haltak meg.