Már kétezer áldozata van a thaiföldi drogszigornak

2003.04.17. 07:55
Két hónap alatt több mint kétezer halottat követelt Thaiföldön a kábítószer-háború. Amióta a kormány idén február 1-jén, minden korábbinál szigorúbb harcot hirdetett a kábítószer-kereskedelem ellen, naponta átlagban harminc ember válik lövöldözés áldozatává.
A véres leszámolás, amelyet Thakszin Sinavatra kormányfő a "szemet szemért" fedőnévvel illetett és februárban indított útjára eddig több mint kétezer halálos áldozatot követelt, a rendőrség pedig több mint 21 ezer embert tartóztatott le.

Negyvenkétezren a feketelistán

A kábítószer-fogyasztás problémája az elmúlt években mind nagyobb méreteket öltött a távol-keleti országban. Hivatalos adatok szerint évente például 700 millió methamphetamin tabletta érkezik Thaiföldre a szomszédos Burmából. Értesülések szerint a belügyminisztérium olyan "feketelistával" rendelkezik, amely állítólag csaknem 42 ezer nevet tartalmaz. Olyan személyekét, akiket a dokumentum "felügyeleti célobjektumjént" említ. Bangkokban ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy sokan közülük időközben már meghaltak.

Válogatás nélkül

A napokban a thaiföldi fővárosban nagy port kavart, hogy egy kilencéves gyermek vált a lövöldözés áldozatává. Korábban már egy állapotos nőt is agyonlőttek a drogdílerekre vadászó rendőrök. Gyilkolják egymást az utcákon a kábítószer-kereskedők, s az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a rendőrség is válogatás nélkül tüzel a drogkereskedőkre. A rendőrséget az ENSZ illetékes bizottsága már februárban az emberi jogok tiszteletben tartására szólította.