Olcsó diákdrog terjed Szerbiában

2008.11.11. 12:36
Rágógumiba kevert droggal etetik be a szerbiai diákokat. A szer állítólag Koszovóban készül, és Nyugat-Európába is szállítanak belőle.

Új szintetikus drog megjelenésére figyelmeztet a montenegrói média. A balkáni ország hatósága azt állítja, hogy Szerbiában már igen elterjedt a rágóba kevert kábítószer, amit általános- és középiskolák környékén árulnak. A podgoricai hatóságok úgy tudják, hogy Montenegróban még nem jelent meg a drog. Ugyanakkor a tanárok és a szülők figyelmét szeretnék idejében fölhívni a problémára.

A Vijesti című lap internetes kiadásában azt állítja, hogy a kábítószert Koszovóban gyártják, onnan küldik tovább Nyugat-Európába. A drogot világmárkák rágóihoz hasonló, vagy szinte teljesen azonos csomagolásába teszik, így kínálják a gyerekeknek. Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) információira hivatkozva azt írja az újság, hogy a szer bevétel után 15 perc után hat, és az ecstasy tablettáknál is erősebb a hatása.

A lap szerint a drogot belgrádi és más szerb nagyvárosok iskolái környékén terjesztik darabonként 100 dinárért (300 forint), illetve egy ötös csomagot 5 euróért (1300 forint). A szakemberek szerint a függőség néhány hónap alatt kialakulhat a gyerekeknél. A dílerek úgy kínálják a rágót, mint amivel a diákok könnyebben és gyorsabban tanulnak, nem lesznek fáradtak és álmosak.