Ítélet az önfeljelentő kendermagos ügyében

2005.10.14. 14:20
Tárgyalás nélkül egy évre próbára bocsátotta a bíróság a Kendermag Egyesület elnökét, aki drogfogyasztás miatt tavasszal, többedmagával együtt feljelentette magát. Az elnök tárgyalást akar.

Minden tizedik rendőr fogyasztott drogot
Egy nemrégiben publikált felmérés szerint minden tizedik rendőr fogyasztott már illegális drogot. Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa az Indexnek elmondta, hogy 640 rendőrt (nyomozókat, vizsgálókat és járőröket) kérdeztek a felmérésben. Ritter szerint valószínűleg "sokkal nagyobb arányban" vannak a rendőrségen olyanok, akik fogyasztottak már kábítószert, de nem mertek "maguk ellen feljelentést tenni". A tavaly készült felmérés kérdőívét a kriminológusnak előzetesen be kellett mutatni a rendőri vezetőknek.
Megszületetett az első ítélet az önfeljelentők ellen. Kábítószer-fogyasztás miatt az idén tavasszal a Kendermag Egyesület több tagja feladta magát a rendőrségen. Azóta többek esetében megtagadták a nyomozást, és a Pesti Központi Kerületi Bíróság - tárgyalás megtartása nélkül - szeptemberben az egyesület elnöke ellen ítéletet hozott. F. Lászlót egy évre próbára bocsátották. Az egyesület elnökének 45 ezer forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Több önfeljelentő ügye jelenleg ügyészségi szakaszban van, mondta Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje. A próbára bocsátás azt jelenti, hogy ha egy éven belül nem kapják el őket, vagy nem jelentik fel magukat, akkor büntetésre sem kell számítaniuk, mondta.

A történet még azonban nem zárul le, mert "tárgyalás tartását" kérték, így bírósági tárgyaláson dőlhet el a fűfogyasztók sorsa.

Az önfeljelentők márciusban több alkalommal bejelentést tettek a rendőrségen, hogy törvénytelenül drogot fogyasztottak. Összesen több tucatnyian jelentek meg személyesen a rendőrségen, vagy írásban tettek feljelentés maguk ellen.