Bénázás a hídon - óriásdugó a fővárosban

2008.10.28. 10:44
Az Árpád hídon a Hajógyári szigetnél november 22-ig tart az elhasználódott hézagkiegyenlítő elemek cseréje. Mivel az úttest ideiglenes áthidaló elemének 10 cm-es tereplépcsőjén kedden reggel több jármű is fennakadt, előbb a híd, majd az oda vezető utak váltak járhatatlanná. Délre elkészült az ideiglenes hidegaszfaltos terepkiegyenlítés. Az autókban esett károkért helytáll a híd fenntartója.

Átmenetileg kijavították az Árpád hídon az építési terület feletti, ideiglenes áthidaló elemet. A hídon a hézagkiegyenlítő szerkezetek cseréje zajlik, de a munkaterület feletti, "fekvőrendőr"-szerű ideiglenes átjárón több autó fennakadt, ezért óriási torlódás alakult ki az Árpád híd és a Margit híd környékén, illetve a környező kis utcákban is.

Óriásdugó az Árpád-hídon

Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító "provizóriumot" helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg. A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatása szerint szakembereik reggel helyszíni szemlét tartottak és úgy döntöttek, hogy ideiglenesen hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre vezető fel- és lehajtó részeket. Így minden jármű fennakadás nélkül áthaladhat. A hibát már kijavították, a hidegaszfalttal ideiglenesen összegányolt áthidalón valamennyi jármű áthajthat. Szerdára egy "átgondoltabb" átjárót készítenek a munkaterület fölé.

Mivel az észak-pesti régióban jóval hosszabb menetidőre kell számítaniuk az autósoknak az Árpád híd felújítása miatt, a Fővinform azt javasolja az autósoknak, hogy ha tehetik, Buda felé másik hidat vegyenek igénybe - mondta Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese kedden az MTI-nek.

Kártérítésre számíthatnak az Árpád híd üzemeltetőjétől azok, akiknek megsérült a gépkocsijuk a hídon megkezdett munkálatok miatt. A híd üzemeltetőjeként a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helytáll a keletkezett károkért, az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak - közölte Horváth László helyettes szóvivő.

A BKV tájékoztatása szerint hat buszjáratot érint a torlódás, ezért jóval hosszabb menetidőre kell számítani, mint máskor. Az utasoknak azt javasolják, hogy az Árpád hídon az 1-es villamost vegyék igénybe.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kedden azt közölte, azonnali vizsgálatot kezdeményez, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség az Árpád híd felújításával kapcsolatban kialakult forgalmi dugó miatt. A vizsgálat a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályára és az FKF Zrt.-re is kiterjed.

A közlemény szerint a forgalmi torlódásokat okozó, a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezetnek a munkálatok alatti folyamatos, zavartalan közlekedés biztosítása lett volna a feladata, ehelyett komoly gondot okozott az autósoknak. Hagyó Miklós közleményében megemlíti, hogy a vizsgálat eredményeit szerda reggelre várja. Hozzátette, hogy ennek alapján szólítja fel a felelőst "a szerkezeten fennakadt járművek kárigényének kivizsgálására."