Sabine hálás volt Dutroux-nak

2004.04.19. 13:02
Egyik áldozatával, az elrabolt, megerőszakolt és majdnem három hónapig fogságban tartott Sabine Dardenne-nel szembesült pere hétfői tárgyalásán Marc Dutroux, Belgium leggyűlöltebb bűnözője.
Marc Dutroux
Az immár 20 éves lány egy órán át tartó tanúvallomásában részletesen beszámolt arról, 1996 májusában miként hurcolta el őt Dutroux, hogyan tartotta fogságban, s hogyan próbálta elhitetni vele, hogy mindez az ő érdekében, egy titokzatos, az akkoriban még csak 12 éves kislány halálát akaró "nagyfőnök" elől elrejtve történik. Sabine szerint Dutroux-nak kettős személyisége volt: egyrészt barátjának mutatta magát, aki "szuper rejtekhelyet" talált neki, másrészt olyan valaki, aki megerőszakolta őt.

Mindenki megdöbbenésére megköszönte Dutroux-nak

A tanúvallomásból kiderült, hogy Sabine többször is panaszkodott Dutroux-nak: egyedül érzi magát a ház pincéjében kialakított, zárkaszerű rejtekhelyén. "Az eszembe sem jutott, hogy ismét elrabol majd valakit" - tette hozzá, arra utalva, hogy 1996 augusztusában hirtelen egy másik lány, az akkor 14 éves Laetitia Delhez csatlakozott hozzá. Dutroux lebukását egyébként éppen ez az eset segítette: Laetitia elrablása kapcsán jutottak el hozzá a rendőrök.

Kiszabadulásáról szólva Sabine elmondta: amikor meghallotta az első zajokat, azt hitte, hogy végül mégis rátaláltak az "ellenségei", s most meg fog halni. Azután felismerték Dutroux hangját, de a két lány még akkor sem mert kimenni börtönéből. Végül Laetitia meglátta az egyik helybeli rendőrt, s végre előmerészkedtek - s Sabine ekkor mindenki megdöbbenésére köszönetet mondott elrablójának, fogva tartójának, megkínzójának, azaz Marc Dutroux-nak. "Azt hittem, hogy megmentett minket. Elég őrült voltam ahhoz, hogy ezt higgyem" - mondta a fiatal lány az esküdtszék előtt.

Sabine Dardenne
Sabine hétfőn nyíltan feltette a kérdést Dutroux-nak: hogyhogy nem ölte meg őt? Dutroux azzal válaszolt, hogy ez egyáltalán nem szerepelt a tervei között - de áldozata nem hitt neki. Amikor pedig a férfi bűntársa, egykori felesége, Michelle Martin bocsánatot kért a lánytól, Sabine kijelentette: nem fogadja el a bocsánatkérést, hiszen a nő tudta, hogy hol van, ki tartja őt fogva, mit csinál vele, s mégsem tett semmit megmentésére.

Sabine tanúvallomását óriási érdeklődés kísérte, s amikor befejeződött, a bíróság elnöke - némileg feladva kötelező pártatlanságát - a lányhoz fordulva kijelentette: "Ön nagyszerű volt, le a kalappal..."

A per
A most 47 éves belga Marc Dutroux pere március elsején kezdődött. A férfi a kilencvenes években nyolc és tizenkilenc év közötti lányokat rabolt el és tartott fogva, négyet közülük meggyilkolt miután megerőszakolta őket. Az ügy kirobbanása óta nyolc éve telt el, ami főként annak köszönhető, hogy a belga rendőrség elhúzódó nyomozást folytatott szélesebb pedofil hálózatot gyanítva Dutroux ismeretségi köreiben. Az ügy további három vádlottja: Michelle Martin, Dutroux felesége, Michel Nihoul üzletember és a rablásokban állítólag segítő Michel Lelievre.