Hol lehetnek Erzsi néni hamvai?

2005.12.15. 11:49
Újpest egyik aranydiplomás pedagógusát - mivel nincsenek hozzátartozói - az újpesti önkormányzat temette el. Erzsi néninek volt viszont 50 millió forintra becsült vagyona, amely az államra szállt. A barátnő attól tart, hogy Erzsi néni hamvait néhány év múlva kidobják a kukába.

"Ennyi embertelenséget együtt nehéz elviselni" - szipogta a telefonba Piroska néni, amikor elmesélte, mi történt halála után barátnőjével, Erzsi nénivel.

Ferenczy Erzsébet a Fóti úti általános iskola (ma Angoltagozatos Általános Iskola) tanára volt. Az aranydiplomás tanító hosszas betegség után az idén tavasszal hunyt el. Mivel nincsenek rokonai, ezért az önkormányzatra hárult a feladat, hogy örök nyugalomra helyezze az idős hölgy földi maradványait.

Inkább a szülei mellé

Piroska néni, aki egyébként nem Piroska, de beszélgetésünk végén abban állapodtunk meg, hogy ezen a néven említem a cikkben, a kórház egyik nővérétől értesült a szomorú esetről. Az eseményeket tehát Piroska néni szemszögéből rekonstruálhatjuk.

Piroska néni az önkormányzat szociális osztályától megtudta, hogy Erzsi nénit a XIII. kerületi Frangepán utcai református templom altemplomában helyezték végső nyugalomra. A hamvasztás után két héttel Piroska néni úgy határozott, hogy amint Erzsi néni is bizonyosan szerette volna, az újpesti Megyeri Temetőbe áthelyezteti, oda, ahol a szülei is nyugszanak. Erzsi néni ráadásul katolikus volt, de ez mellékszál.

Villamoson a hamvakkal

Innentől kezdődött Piroska néni kálváriája, mert a szociális osztályon azt közölték vele, hogy a hamvakat nincs módjuk új helyre vinni, ezért - ha akarja -, szállítsa el maga az urnát. Piroska néni nagyon megdöbbent, mert el sem tudta képzelni, hogy egy nejlonzacskóval a kezében, benne Erzsi néni hamvaival, felszáll a villamosra, és úgy utazgat a városban. Szürreális gondolatait a vejével is megosztotta, aki felajánlotta ugyan a segítségét, de Piroska néni kegyeletsértőnek tartva még a gondolatot is, inkább a szociális osztályt és a templom lelkészét kérlelte tovább. Hiába.

A történetnek ezen a pontján hangzott el a cikk első sorában is olvasható mondat. Piroska néni egyfolytában csak arra gondolt, hogy egy ilyen emberrel, mint Ferenczy Erzsébet, hogyan bánhat így a kerület. A hiábavaló küzdelem annyira letörte, hogy kórházba került. Azóta sem épült fel teljesen, állítja. Attól fél, hogy öt év múlva, Erzsi néni földi hamvait kidobják a kukába.

Arról, hogy milyen volt Erzsi néni, nem könnyű információkat szerezni. Az általános iskolában, ahol sokáig tanított, nem akadt senki, aki közelebbről ismerte volna. Az igazgató úgy emlékezett, hogy egyetlen egyszer, egy évfordulón találkozott vele.

Megtaláltuk viszont az iskola régi igazgatóját, Katona Józsefnét, aki tőlünk értesült arról, hogy Erzsi meghalt. A volt igazgatótól megtudtuk, hogy Ferenczy Erzsébet első és másodikosokat tanított. Olyan volt, aki inkább szigorú, mint mosolygós, de az alaptermészetéhez tartozott, hogy a gyerekeket nagyon szerette. Miután édesanyja meghalt, Erzsi néni magára maradt, mondta a volt igazgató.

Vagyona is volt

Piroska néni szerint Erzsi néni nem volt szegény ember, a vagyonát ötvenmilliósra becsülte. Piroska néni szerint a volt pedagógusnak élt egy testvére Amerikában, aki rengeteg dollárt küldött neki, amit Erzsi néni az OTP-ben tartott. Ezen kívül rendezett, kétszobás, lakótelepi lakása, továbbá telke és háza volt a Börzsönyben. Mindez - örökös híján - az államra szállt.

Az újpesti önkormányzat szociális osztályán érdeklődésemre azt közölték, hogy igaz, ami igaz, nem Újpesten temetnek, mert a velük szerződésben álló vállalkozó a Frangepán utcai templommal van kapcsolatban. Erzsi néniről azonban kegyeleti és adatvédelmi okokra hivatkozva többet nem tudhattunk meg. Az viszont kiderült, hogy Piroska néni rosszul tudja, mert tíz évre van biztos helye a köztemetésben részesülteknek.

A Frangepán utcai református templom lelkésze szerint Erzsi néni ügyében egy idős hölgy többször is megfordult náluk , de - meglepetésemre azt közölte -, hogy tudomása szerint Erzsi néni földi maradványait már elszállították. Annak további helyéről azonban már sem ő, sem más nem tudott bővebb információval szolgálni.