Árvizek, szárazság, fertőző betegségek

2008.09.30. 09:03
Északon árvizek, délen szárazság jellemezheti Európa időjárását a globális felmelegedés miatt. Megjelennek a fertőző betegségeket terjesztő szúnyogok is, de legalább több lesz az erdő.

A klímaváltozás miatt gyakoribbak lesznek az árvizek Európa észak-nyugati és középső területein. A Földközi-tenger északi partvidékét viszont vízhiány és erdőtüzek fogják sújtani, írja legfrissebb jelentésében az Európai Környezetvédelmi Hivatal. A felmelegedés következtében bizonyos vírusterjesztő szúnyogok is megjelennek majd Európában.

Földrészünk számos területén érződnek majd a klímaváltozás negatív következményei, jelentette ki sajtóbeszámolójában Jacqueline McGlade, a koppenhágai székhelyű hivatal vezetője, és sürgette a változásokra való felkészülést. Az Európai Környezetvédelmi Hivatal új jelentése az előző, 2004-esnek az új adatokkal kiegészített frissítése.

A jelentés szerint Európában nagyobb a felmelegedés, mint a világátlag. Az iparosítás kezdete óta az európai szárazföld 1 Celsius fokkal melegedett fel, miközben a világ átlagos hőmérséklete 0,8 fokkal emelkedett. Az európai körüli tengerek vize 1,2 okkal melegedett, a világtengerek átlaghőmérséklete pedig csak 1 fokkal.

Az évszázad végéig Európa átlagos hőmérséklete 1 és 5,5 fok közötti értékkel fog emelkedni, írja az Európai Környezetvédelmi Hivatal új jelentése. Az ENSZ kormányközi klímaváltozási szakértői munkacsoportja (IPCC) 2007-ben 1,8 - 4.0 fok közé tette a melegedés nagyságát.

A dokumentum szerint az elmúlt 50 évben gyakoribbak és nagyobbak voltak a meleg szélső értékek, míg a hideg szélső értékek ritkultak. A hóval fedett területek nagysága tízévenként 1,3 százalékkal csökkent. Az elmúlt néhány évtizedben többször is volt súlyos szárazság, 2003-ban pedig katasztrofális hőhullám söpört végig a kontinensen, több tízezer emberéletet követelve.

Számos madár-, rovar- és emlősfaj észak felé, illetve a hegyekben magasabb területek felé vándorol a melegedés elől. Európa vizeiben egyre gyakrabban bukkannak fel szubtrópusi halak. A levegő széndioxid-tartalmának növekedése azonban pozitív hatással is járhat: ilyen az erdők növekedése, amely ma gyorsabb, mint 100 évvel ezelőtt volt.