Egérlábbal dúsítja az uborkát a magyar konzervipar

2008.01.16. 08:08
Minden Magyarországról származó uborkásüveget górcső alá vesz a szlovén Mercator áruházlánc, írja a Népszabadság. A savanyúság revízió oka, hogy egérlábakra bukkantak a magyar cégek "befőttes üvegeiben". A lap szerint az ügyben érintett egyik magyar cég egy másikat hibáztat, a másik pedig foglalkozni sem hajlandó a problémával.

Egy ljubljanai asszony magyar savanyú uborkát szánt a karácsonyi asztalra, ám azzal szembesült, hogy nemcsak uborka, de egérláb is akad a befőttes üvegben. A Népszabadság szerint az ügyet felkapta a szlovén sajtó, a savanyúságot forgalmazó Mercator üzletlánc azonnal bocsánatot is kért vásárlóitól, miközben a hatósági vizsgálat megállapította, hogy tényleg a gyanított rágcsáló végtagjai úszkálnak az üvegben.

Mindenestre öröm az ürömben, hogy - írja a Népszabadság - a szlovén Egészségvédelmi Intézet szerint a konzerváló hőkezelés miatt legalább fertőzéstől nem kell tartani. Az intézet egyébként az egeres incidenst hétköznapi estként minősítette, mondván: megesik, hogy az uborkákat szállító futószalagra rátéved egy rágcsáló. S mivel az egérnek csak a lába van meg, a többi testrészét más üvegekben kell keresni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Mercator azonnal visszavonta üzletiből a magyar portékát, hogy rábukkanjon a hiányzó testdarabkákra, mivel perre készül a magyar szállító, a Horker Kft. ellen. Horváth Norbert, a Győr melletti Koroncón található családi vállalkozás egyik vezetője a Népszabadságnak azt állított: ez az uborkaszállítmány valójában nem a saját termékük, mivel a Mercator teljes megrendelésének csak vásárolt áruval tudtak eleget tenni, az egeres üvegeket a debreceni Parmen Kft. küldte.

A Horker Kft. a Népszabadság információi szerint levélben felelőségre is vonta a Parmen Kft.-t, ami csak annyit válaszolt, hogy nem foglalkozik az üggyel.