Egymilliárdot ér a lottóötös

2003.06.06. 13:35
A háború utáni első lottóötöst Ring Sándorné nyerte 1957-ben, a kasszánál 855 000 forintot vehetett fel. Ha valakit a hétvégén érne hasonló szerencse, akkor szinte biztosra vehető: nevét nem kívánná nyilvánosságra hozni. Ez érthető, hiszen az esetleges nyertes lehet Magyarországon a negyedik fogadó, aki egymilliárd forintot nyert lottószelvényével.
Az ötöslottósorsolások történetében a negyedik fogadót teheti milliárdossá a Szerencsejáték Rt. Legutoljára alig fél évvel ezelőtt vehetett fel egy szerencsés házaspár huszonkilencmillió híján hárommilliárd forintot. Akkor hosszú heteken át halmozódott a nyeremény, az országon valóságos lottóláz lett úrrá, egy-egy alkalommal jóval tízmillió felett volt az eladott szelvények száma.

Megmagyarázták

A teljes halmozódást a rendszerváltozás után vezették be, vagyis öttalálatos szelvény hiányában annak nyereményalapja az esetleges következő heti nyertest gazdagítja. A halmozódás bevezetésekor egyébként - derül ki a Szerencsejáték Rt. honlapjáról - húsz forintba került egy lottószelvény. Tizenhét heti halmozódás után tizenhárom öttalálatos szelvény volt. Azzal magyarázták a telitalálatosok nagy számát, hogy a 9-es és a 21-es szám is a kihúzottak között volt.

A különféle formában a 18. század óta létező hazai lottójáték legfurcsább időszakát a második világháború után élte. Lottó helyett tervkölcsönt, majd békekölcsönt bocsátottak ki, a szerencsés nyertesek a kötvény névértékének sokszorosát nyerték. Az 56-os forradalom után kormányhatározat született a hazai lottójáték bevezetéséről. Az első lottósorsjegy 3 forint 30 fillérbe került, az öttalálatos elméleti esélye azonban azóta sem változott: 1: 43 949 268. A legtöbb embert alighanem ez tartja vissza attól, hogy megkísértse a szerencsét.

Ringné

A lottóban az első ötöst 1957-ben, a 6. héten érte el özvegy Ring Sándorné, 855 000 forintot ért. Az újság még azt is megírta, hogy a nyertes Budapesten, a XI. kerületben lakott, a szelvény kitöltése előtt sorba vette gyermekei életéveit: Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Ez volt az öt nyertes szám is, és ezzel Ring Sándorné divatba hozta a családi számokat.

Hogy ki nyeri a legközelebbi ötöst, azt nem tudjuk, de hogy mélyen hallgatni fog, arra bárki mérget vehet.