Érthetetlen az éhező család tragédiája

2007.05.20. 14:00
Továbbra sem tudni, miért éhezett az a háromtagú család, melynek két, még életben lévő tagjára óbudai panellakásukban találtak rá.

A rendőrség értetlenül áll az Óbudán történt tragédia előtt, még soha nem láttak ehhez hasonló esetet. A rendőrök pénteken értesítette egy hozzátartozó, ezután behatoltak a fővárosi III. kerületi Amfiteátrum utcai lakásba, ahol egy halott nőt, továbbá egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és egy hasonló állapotban lévő férfit találtak.

Tudatosan éheztek

A láthatóan rendkívül alultáplált gyermeket és apját - aki nem volt kommunikációképes állapotban - kórházba szállították, az anyán viszont már nem tudtak segíteni a mentősök. A kislány életveszélyes állapotban volt, ám estére sikerült stabilizálni az állapotát. Szigeti József, a nyomozást vezető alezredes vasárnap azt közölte, a gyermek állapota súlyos, mesterségesen táplálják.

A 36 éves asszony halálát, aki a megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta a boncolás eredménye szerint. Az anya a család többi tagjához hasonlóan alultáplált volt. A rendőrség feltételezése szerint a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett.

Nincsenek vallási okok

Szigeti József a távirati irodának elmondta, egyelőre nem találnak semmilyen magyarázatot az éhezésre, a megkérdezett családtagok sem értik a történteket. Arra utaló nyomot sem találtak, hogy az ügy hátterében esetleg vallási okok állhatnak, ahogy az egyik bulvárlapban megjelent. Ezt az egyik szomszéd nyilatkozhatta, ám nem tudni, mire alapozta feltételezését.

A Magyar Rádió tudósítójának a szomszédok azt mondták, hogy az ajtón sokáig látható volt az elektromos művektől érkezett értesítés, s mivel napokig nem vették le a papírt, azt gondolták, hogy a család elutazott.

A rendőrségi helyszínelés során a lakásban nem volt áram, így feltételezhető, hogy a szolgáltató az értesítést követően kikapcsolta az áramot.

Letartóztatnák az apát

A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a családfőt. A 37 éves férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztásával, a kiskorú gyermek ellátásának elmulasztásával kapcsolatban pedig emberölés kísérletével gyanúsítják, és kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását. Az apát a rendőrség egyelőre tudta meghallgatni a kórházban, mert a férfi, pszichés állapotára hivatkozva, nem kívánt vallomást tenni. Erre feltehetőleg hétfőn kerülhet sor.

Az eddigi megállapítások szerint feltehetőleg a gyermek lehetett az utolsó, aki ételt vett magához, illetve akit a szülei elláttak. A kislány elhelyezésének ügyében a gyámhatóságnak kell döntést hoznia. A gyereket általában egy közeli rokonnál vagy hozzátartozónál helyezik el. Szigeti József szerint szándékosságra utalhat, hogy a lakás tiszta, rendes és jól felszerelt volt. Közölte, érdekes módon azonban sem a hűtőszekrényben, sem pedig a lakás más helyiségeiben nem találtak semmilyen élelmiszert.

Az ügyvéd sem érti

Kamarás Péter, az apa védőügyvédje, aki a férfi családjától kapott megbízást, elmondta: az apa jelenleg "bűnügyi őrizetben van" a kórházban, és úgy tudja, hogy az ügyészség rövidesen indítványt tesz az előzetes letartóztatására.

Közölte, védence ugyan még nincs kihallgatható állapotban, de ő már felvette vele a kapcsolatot.

A férfit rendkívüli módon megviselte a felesége halála, illetve kislánya súlyos állapota - mondta. A védő megítélése szerint a férfi csak a kórházban fogta fel igazán, hogy mi történt a családjával.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi történhetett, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de jelezte: a család nem anyagi okok miatt éhezett. "Ez egy tisztes polgári család, amely nem élt rossz körülmények között" - érzékeltette.

Kamarás Péter szerint "rengeteg kérdőjel" van az ügyben, melyekre csak védence vallomása, valamint az igazságügyi és elmeszakértői vélemény után lehet válaszolni.