Tisztítókúrába halt bele az óbudai anya

2007.05.24. 17:46
Az évi méregtelenítő kúrába halt bele az anya a vegetáriánus óbudai család tragédiájában. A csütörtökön kihallgatott apa ügyvédje elmondta, hogy folyamatosan, három hét alatt egyre kevesebb ételt ettek, és végén már csak folyadékot ittak.

Érdekes fordulatot vett az éhező óbudai család esete. A Magyar Televízió Szempont című műsora arról számolt be csütörtök este, hogy a házaspár minden hatóság előtt eltitkolta két éve született gyermekét: sem a III. kerületi polgármesteri hivatal, sem a védőnői szolgálat, sem a gyermekjóléti szolgálat nem tudott róla.

Bús Balázs, kerületi polgármester a közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, csak most derült ki, hogy a férfival egy asszony és egy gyermek is él. A kislánynak sem anyakönyvi kivonata, sem taj-száma nincs, valószínűleg nem kórházban született.

Halálos böjt

Az apa ügyvédje szerint egy háromhetes tisztítókúra-böjtbe halt bele az a 36 éves anya, akinek holttestére, valamint még életben lévő férjére és kétéves kislányára május 18-án találtak rá egy óbudai panellakásban. A vegetáriánus család évente legalább egyszer egy úgynevezett tisztítókúrán vett részt, közölte Kamarás Péter. A tisztítókúrák célja, hogy ez idő alatt az ember szervezetéből távozzanak a méreganyagok.

Az ügyvéd azt követően nyilatkozott, hogy védencét a rendőrség szerdán kihallgatta. Az apa a mintegy két órás meghallgatáson arról beszélt, nem gondolták, hogy a böjt a gyerekre hatással lehet, mert a kétéves kislány anyatejen élt. Az ügyvéd szerint a tisztítókúra lényege az volt, hogy folyamatosan, három hét alatt egyre kevesebb ételt vettek magukhoz, és az utolsó napokban már csak folyadékot ittak. Ezután ugyancsak fokozatosan egyre több ételt vettek volna magukhoz.

A tragédia a harmadik hét utolsó napjaiban történhetett, amikor az apa és a várandós anya, és így a kétéves kislány túlságosan legyengültek a böjtöléstől. Arra a kérdésre, hogy a legyengült férfi észlelhette-e a felesége halálát, az ügyvéd azt mondta: a kihallgatáson idáig már nem jutottak el, mert az apa nem volt megfelelő "idegi és fizikai állapotban". A meghallgatást a jövő héten folytatják.

Alultápláltak

A III. kerületi, Amfiteátrum utcai lakást, rendőrök jelenlétében május 18-án nyitották ki, ahol egy halott nőt, továbbá egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és egy hasonló állapotban lévő férfit találtak. A láthatóan rendkívül alultáplált gyermeket és apját - aki nem volt kommunikációképes állapotban - kórházba szállították, az anyán viszont már nem tudtak segíteni a mentősök.

A 36 éves asszony halálát, aki a megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta a boncolás eredménye szerint. Az anya a család többi tagjához hasonlóan alultáplált volt. A rendőrség feltételezése szerint a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett.

A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a 37 éves családfőt. Kamarás Péter akkor annyit mondott: a család nem anyagi okok miatt éhezett. F. László ellen többek között kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A 37 éves apa nem érzi magát bűnösnek a vele szemben megfogalmazott vádakban.