Elfogása közben halt meg

2004.07.26. 15:17
A rendőri orvosszakértő szerint feltehetőleg szívbetegség végzett azzal a 19 éves férfival, akit a kecskeméti Auchan áruház mellett fogtak el a rendőrök. A fiatalember rokonai szerint a rendőrök a halál beállta előtt ütötték és fojtogatták a szökevényt. A kecskeméti rendőrkapitány az elfogást végrehajtó rendőrt beosztásából felfüggesztette. A halálesetet a rendőrség és az ügyészség vizsgálja.
Feltehetőleg szívbetegség végzett azzal a fiatalemberrel, aki egy rendőr elől menekülve vesztette életét Kecskeméten, ezt az igazságügyi boncolást végző orvosszakértők állapították meg a vasárnap este elhunyt férfiról.

Szívbeteg volt?

A rendőrorvosi boncolást - a kiskunsági megyeszékhely Cigány Önkormányzatának kérésére - még vasárnap éjszaka a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakértői végezték el. Az orvosszakértők által kapott eredmény egyelőre nem egyértelmű, az azonban már most kijelenthető, hogy idegenkezűségre, erőszakos halálra utaló körülményeket a boncoló orvos nem talált, a 19 éves férfi holttestén komolyabb, bántalmazásra utaló külsérelmi nyomok sincsenek. A Blikk információink szerint a fiú bal szeménél találtak véraláfutást, a jobb lábán hámsérülést, a hátán a szorítás nyomát.

A szakértők előzetes véleményükben úgy fogalmaztak, hogy a halál az elhunyt meglévő szívbetegsége mellett "a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterheléssel, a leszorítással járó mozgáskorlátozottsággal párosulva következett be" - áll a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn délelőtt kiadott közleményében.

A halál pontos okának megállapításához szövettani vizsgálatra van szükség, aminek az eredménye legkorábban 5-6 nap múlva születhet meg. A HavariaPress információi szerint a férfi szájában ugyan volt homok, ez azonban olyan kevés, ami nem alapozza meg a rokonok feltételezését, miszerint elfogásakor a homokba fojtotta volna az őt üldöző szabadnapos rendőr.

Az előzetes szakértői vélemény birtokában a kecskeméti rendőrkapitány az elfogást végrehajtó rendőrt beosztásából felfüggesztette. Az üggyel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatala folytatja tovább a nyomozást.

Földre teperték

A 19 éves férfi akkor veszítette életét, amikor a rendőrök elfogták. A lopás és zsarolás miatt körözött fiút három szolgálaton kívüli rendőr ismerte fel és fogta el vasárnap este fél hétkor Kecskeméten, az Auchan áruházban.

Az áruházban tartózkodó rokonai a férfit kiszabadították, és ő elfutott. A három rendőr utána szaladt, majd az áruháztól 50 méterre a földre teperték. "A körözött férfi eddig még ismeretlen okból a helyszínen életét vesztette" - közölte még vasárnap a rendőrség.

Bátyja szerint könyörgött az életéért

Az elhunyt helyszínen tartózkodó rokonai szerint az okozta a halálesetet, hogy a rendőrök ütötték a szökevényt, majd - miután az a földre került - meg is rugdosták, feját beleszorították a homokba. A fiú bátyja a helyszínen az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy a fiú könyörgött, hogy engedjék el, mert megfullad.

Hasonló haláleset történt májusban, ami után gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást az ügyészség. A bolgár férfi szintén rendőri intézkedés közben vesztette életét. Az első boncolási jegyzőkönyv szerint a férfi halálát fulladás okozta. Az ügyészség újabb szakértői vizsgálatokat rendelt el, és azután gyanúsította meg gondatlan emberöléssel a bolgár férfit földre teperő rendőrt.