Újrakezdődött az Energol-ügy tárgyalása

2005.03.02. 15:28
Bíróváltozás miatt újrakezdődött a 90-es évek legismertebb olajügyének, az Energol-ügynek a tárgyalása. Márciusban újra meghallgatják az összes vádlottat, akik a vádirat szerint mintegy 6,7 milliárd forintos kárt okoztak a 90-es évek közepén több tízmillió liter kőolaj illegális forgalmazásával, a közterhek meg nem fizetésével.

Bíróváltozás miatt újrakezdődött a 90-es évek legismertebb olajügyének, az Energol-ügynek a tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán, a vádlottak közül többet a kecskeméti fegyvercsempészési ügyben is megvádoltak a napokban. A vádirat szerint a vádlottak összesen mintegy 6,7 milliárd forintos kárt okoztak a 90-es évek közepén több tízmillió liter kőolaj illegális forgalmazásával, a közterhek meg nem fizetésével.

1996-ban kezdtek nyomozni

Az Energol-ügy tizenkilenc vádlottja között van az Rt. egykori vezérigazgatója, Csikós József tizenhatodrendű vádlott, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, az Antall-kormány idején pedig ezredesi rendfokozatban a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalát vezette. Az Energol Rt. vezetője volt még Ferencsik Attila tizenötödrendű és Drobilich Gábor tizennegyedrendű vádlott. A 90-es évek bűnügyi krónikáiban gyakran szereplő Conti Car vezetői közül Radnai László ötödrendű, Csüllög Zsigmond pedig negyedrendű vádlottja az Energol-ügynek.

A vádlottak között van még a Monon Kft.-t egykor irányító Tóth Béla vállalkozó, aki a 90-es években egyes sajtóhírekben a Fideszhez közel álló üzletemberként szerepelt. Az Energol-ügy gyanúsítottja volt Portik Tamás, aki egyidőben a körözött magyar személyek listájának élén állt, ám ellene elévülés miatt már korábban megszüntették az eljárást. A vádlottak javarészt tagadták bűnösségüket a hatóságok előtt.

A szövevényes bűnügyben még 1996-ban kezdett el nyomozni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feljelentése alapján rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Az eljárás kezdeti szakaszában a nyomozók még az olajügyek és a fővárosi robbantásos leszámolások közti összefüggés lehetőségét is vizsgálták, ám ebben az irányban eredménytelen maradt az adatgyűjtés.

Előlről kezdik

A büntetőper 2003 júniusában kezdődött meg, azóta tucatnyi tárgyaláson számos tanút hallgattak meg, ám bírócsere miatt újra elölről le kell folytatni a bírósági eljárást, ennek az első tárgyalását tartották szerdán. Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Bíróságon az MTI-nek annyit mondtak: a bíróság egyik másodfokú tanácsából az ítélőtáblára távozott egy bíró, és a helyét mindenképpen be kellett tölteni egy elsőfokú bíróval, a választás pedig az Energol-ügyet tárgyaló ítészre esett. De bármelyik elsőfokú bírót választják, a leadott ügyei között lehetett volna egy-két, az Energol-ügyhöz hasonlóan bonyolult, nehezen tárgyalható, elhúzódó eljárás.

Az újrakezdődött Energol-ügy első tárgyalásán szerdán hozzáfogtak a terjedelmes vádirat ismertetéséhez, ezután következik az összes vádlott újbóli meghallgatása, ami várhatóan az egész márciust igénybe veszi, azután pedig májusban, júniusban a szakértőket idézik be.

A kecskeméti fegyvercsempészési ügy nyomozása február 25-én zárult le és 28-án, hétfőn, tizenegy fő, köztük az Energol-ügyben érintett Radnai László, Ferencsik Attila és Csüllög Zsigmond ellen is vádat emeltek, többek között emberölés előkészülete, fegyvercsempészet, illetve lőfegyverrel való visszaélés miatt. Ezzel feltehetőleg egy alvilági háborút sikerült megelőzni, hiszen a hatóságok információi szerint a megvádolt személyek egy bűnözői csoport tagjaként egy másik csoporttól próbáltak megszerezni Balaton-felvidéki érdekeltségeket.