Leomlott egy épület homlokzata Budapesten

2008.11.29. 11:16
Egy járókelő halt meg szombaton délelőtt, amikor ráomlott a Bólyai János Katonai Műszaki Főiskola bontás alatt álló, Üllői úti épületének homlokzata - közölte a mentőszolgálat ügyeletese.

Leomlott a bontás alatt álló volt Katonai Főiskola homlokzata szombaton délelőtt a fővárosban az Üllői úton. A három napja bontás alatt álló épület romjai alatt egy felismerhetetlenségig összeroncsolódott férfi holttestét találták meg. A férfiról kiderült,hogy nem a bontáson dolgozott, hanem egy járókelő volt.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese arról számolt be, hogy több épületet bontanak egyszerre a helyszínen. A leomlott épületen reggel belülről dolgoztak a munkások, de a szerencsétlenség idején nem. Az épület felső szintje hirtelen dőlt le az útra.

Képek a helyszínről

A területet keresőkutyával vizsgálták át, de más sérültet nem találtak. Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a kétemeletes épület második emeleti homlokzata omlott le az útra. A leomló törmelék kidöntött két fát, összetörte a kerítést, és elzárja az épület előtt futó, kétsávos utat.

Az útra omló törmeléket egy daruskocsi takarítja el. A helyszínen négy tűzoltóautó van. A rendőrség tájékoztatása szerint a baleset helyszínét elborító törmelékek miatt lezártak két forgalmi sávot a Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében, a felüljárón pedig egy sávban lassítja a rendőrség a forgalmat.

Szakértők szerint nem zárható ki, hogy a félig ledőlt épület tovább omlik. Arról azonban még nem döntöttek, hogy ki és milyen módszerrel bontja el az épületmaradványt.

Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője az MTI-nek elmondta, arról tájékoztatta a felügyelőség munkatársait a kivitelező, hogy a bontást két munkagép végezte és a helyszínt biztosították. A munkavédelmi szakemberek szombaton a baleset körülményeit próbálják feltárni, a műszaki vizsgálat csak ezt követően lesz - tette hozzá.