Két és fél év fogház az érdi gázolónak

2006.10.12. 14:31
Viszonylag enyhe büntetést szabott ki a bíróság Katona Gáborra: két év hat hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a fiatalembert, aki rossz műszaki állapotú autójával tavaly szeptemberben buszra várók közé hajtott és halálra gázolt egy nőt, négy fiatal lányt pedig megnyomorított. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Két és fél év letöltendő fogházra és a járművezetéstől való végleges eltiltásra ítélte csütörtökön az érdi gázolót elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Buda Környéki Bíróság csütörtökön.

A 21 éves, jogosítvánnyal nem rendelkező Katona Gábor tavaly szeptember 15-én egy nagyteljesítményű, öreg, forgalmi engedéllyel, zöld kártyával és kötelező biztosítással nem rendelkező BMW-vel, 80 kilométer/órás sebességgel egy érdi buszmegállóba hajtott és nyolc ott várakozó nőt elütött.

Időzített bomba

A buszra várók közül egy nő meghalt, négyen maradandó fogyatékosságot okozó, hárman súlyos és könnyű sérüléseket szenvedtek. A maradandó, 30-40 százalékos munkaképesség-csökkenést okozó sérüléseket fiatal, húsz év körüli lányok szenvedték el.

A sértettek a bíróságon korábban jelezték, hogy maradandó sérüléseket szenvedtek a baleset miatt, ők kártérítési pert is indítottak, melynek végösszege meghaladhatja a 10 millió forintot. A huszonéves nők többszörös kulcscsont- és bordatörést szenvedtek, testük platinákkal és csavarokkal teli, volt akinek a lépét kellett kivenni, de volt olyan is, akinek elmozdult a szeméremcsontja a szörnyű baleset következtében.

"Nem akarok nagy szavakat használni, de az Ön közlekedése mások biztonsága szempontjából egy időzített bomba (...), ez ellen pedig határozottan kell védekezni" - fogalmazott szóbeli indoklásában a bíró.

Műszaki hiba

Az elsőfokú ítélet szerint a balesetet részben a jelentős sebességtúllépés, részben a szinte teljesen lekopott, tengelyenként is különböző méretű és mintázatú gumik, részben pedig a vádlott rutintalansága, vezetéstechnikai hibája okozta. A bíró hangsúlyozta, hogy Katona Gábor többszörös, alapvető és szándékos KRESZ-szabályszegést követett el.

A fiatalember az eljárásban azzal védekezett, hogy műszaki hiba okozhatta a balesetet, vagy egy, az úttesten heverő kő dobta meg a járművet.

Időközben Katona Gábor ellen kábítószerrel visszaélés vétsége miatt is eljárás indult, abban az ügyben azonban a vádemelés elhalasztása mellett döntött az ügyészség, mert a fiatalember vállalta, hogy gyógykezelésen vesz részt. A bíró hangsúlyozta, hogy a baleset idején a vádlott nem állt kábítószer, vagy alkohol befolyása alatt.

Nem jogerős

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, a védő és a vádlott három nap gondolkodási időt kért. Az érdi gázoló ügye a Pest Megyei Bíróságon folytatódik majd másodfokon.

A hatályos törvények szerint legfeljebb öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt.