Eretnekper egy amerikai katolikus pap ellen

2005.12.14. 11:13
Eretnekség címén indult per egy, a pápai csalhatatlanságot kétségbe vonó katolikus pap ellen az Egyesült Államokban.

A kaliforniai San Bernardino egyházmegyében működő Ned Reidy atya egy olyan felekezetbe lépett át, amely nem ismeri el a katolikus egyházfő tévedhetetlenségét, nőket is pappá szentel, melegektől sem tagadja meg a szentáldozást és a Vatikánhoz képest megengedőbb álláspontot képvisel a válás és a születésszabályozás kérdésében is, írja az MTI.

A pap nem jelent meg a keddi tárgyaláson az egyházi bíróság előtt, mert már nem tekinti magát katolikusnak, az ellene indított eljárást "középkori boszorkányüldözésnek" nevezte. Ugyanebben az egyházmegyében 2003-ban már lezajlott egy eretnekper, amelyben megfosztották papi tisztségétől Anthony Garduno atyát, mert a papok nősülését engedélyező gyülekezetet szervezett.

Titkos bíróság ítélkezik

Kánonjogi szakértők szerint napjainkban nagyon ritka az eretnekper, az Egyesült Államokban sem tudnak más esetről.

A Los Angeles Times szerint Reidy ügyében titkos bírósági testületet állított fel a katolikus egyház. Reidyt nemcsak eretnekséggel, hanem az egyház egységének megbontásával, skizmával is vádolják. Az idős, 69 éves pap öt éve hagyta ott a római katolikus egyházat, és önálló parókiát alakított ki. Később viszont csatlakozott egy olyan vallási tömörüléshez, amely hasonló szertartásokat tart, mint a katolikusok, de nem ismeri el a pápa főhatalmát, a papi nőtlenséget és az egyneműek együttélését sem tiltja.

Reidy ügyében az ítélet két héten belül megszületik, írja a kaliforniai lap. Az ítélkezés alapja egy 1983-ban született egyházi rendszabály lesz.