Kitört az Etna

2007.09.05. 06:27
Néhány óráig izzó lávát lövellt ki magából kedd éjjel Szicíliában az Etna, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja. A vulkánkitörés lakott területeket nem veszélyeztet, de a hatóságok elővigyázatosságból elrendelték a catanaiai repülőtér bezárását, amelyet hajnali ötkor ismét megnyitottak.

Helyszíni beszámolók szerint a tűzhányóból aláhulló szikrák megvilágították az éjszakai eget, s egy kisebb lávafolyam indult meg lefelé a hegy egyik oldalán egy lakatlan völgybe.

A vulkánkitörés nem jelentett veszélyt az Etna lejtőjén elterülő falvakra, leszámítva, hogy a szél vulkáni hamut vitt magával több, alacsonyabban fekvő településre.

A hatóságok úgy döntöttek, kedd éjszakára bezárják a cataniai repülőteret, mert a vulkánkitörés következtében két kilométer kiterjedésű sűrű hamufelhő jelent meg a levegőben, veszélyeztetve a légi közlekedést.

A cataniai geofizikai és vulkanológiai intézet hajnalban közölte, hogy öt órától kezdve minden mérőműszerük már "normális értéket" mutatott. A kitörés hajnali 5 órakor befejeződött. A repülőteret hajnalban ismét megnyitották.