Kéteurósokat hamisítottak Erdőkertesen

2005.10.12. 07:54
Pénzverdét leplezett le a Nemzeti Nyomozó Iroda Pest megyében. A pénzhamisító üzemben egy- és kéteurós érméket gyártottak és az egyik legjelentősebb hamisítóüzem, amit az Európai Unió területén lelepleztek.

Illegális pénzverdét leplezett le a múlt hét végén a Nemzeti Nyomozó Iroda Pest megyében, értesült a Népszabadság.

A román Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság és a "magyar FBI" közös akciójának eredményeképp fogták el a kommandósok azt a két férfit, akik pénzhamisító műhelyet üzemeltettek Erdőkertesen, derült ki szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Magyar Nemzeti Bank és az Europol közös sajtótájékoztatján.

A hamisítók működésére néhány hónappal ezelőtt figyelt fel a rendőrség. Az egyik férfit Erdőkertesen, míg társát Veresegyházán fogták el még október 6-án, a páros egyik tagja román állampolgár, a másik romániai származtású, de magyar állampolgár, jelenleg mindketten előzetes letartóztatásban várják az ügy lezárását.

Forgalomba is kerültek

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az eurós érmékre specializálódott műhelyben összesen 2659, osztrák és német hátlapú kéteuróst foglaltak le. A kész pénzérmék mellett félkész anyagokat is találtak, így a bimetál érmékhez szükséges gyűrükön kívül 15 540 rézszínű magot is lefoglaltak a rendőrök.

A nyomozók megtalálták a pénzérmék előállításához szükséges kliséket is, a bűnözői csoport a kéteurósokon kívül felkészült 50 eurócentesek és százforintosok hamisítására is, azonban ezekből az érmékből nem találtak kész darabokat a műhelyben.

A nyomozók egyelőre nem tudják, összesen mennyi kéteuróst gyártottak az üzemben, annyi bizonyos, hogy már került forgalomba a hamis érmékből. Egyelőre azt is homály övezi, hogy honnan jutottak a viszonylag jó minőségű hamisítványok préselésére alkalmas eszközökhöz a hamisítók. A hamisítók valószínűleg többen dolgoztak az érmék előállításán és forgalomba hozatalán, de egyelőre csak a fentebb említett két férfit tudta elfogni a rendőrség.

Megtévesztőek

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A kész hamisítványok alkalmasak a megtévesztésre, mondta a Magyar Nemzeti Bank illetékese. A hamis kéteurósok méretei azonosak a valódiakéval, de tömegük, anyaguk eltér azokétól, így egyéb paramétereik - elektromos vezetőképességük, mágneses tulajdonságuk - is különböznek. Ebből adódik, hogy az érmékkel működő automatákat nem lehet becsapni a hamis magyar kéteurósokkal, de hétköznapi szituációkban - vásárlásnál, pénzváltásnál - már be lehet velük csapni az embereket.

A hamis és a valódi érmék közötti különbség behatóbb vizsgálatra szabad szemmel is észrevehető, ennek oka az, hogy míg az eredeti eurót verik, addig a most lefoglalt hamis érméket préseléssel készítették, így az úgyneveztt "érmekép" nem tökéletes, rajzolatuk alapján megkülönböztethetőek.

Elég ha hasonlít

Az Europol képviselője elmondta, hogy Európában korábban két ehhez hasonló nagy pénzhamisítási ügyre derült fény, 2002-ben hetvenezer darab ötvencentest foglaltak le Olaszországban, míg 2004-ben nyolcvanezer kéteuróst találtak. A hamis pénzekből valószínűleg van forgalomban azóta is, de a valódi pénzforgalomhoz képest arányuk elenyésző.

A rendőrség szerint megérte a bűnözői csoportnak a pénzek előállítása, a jegybank illetékese szerint forgalomba hozataluk sem ütközhetett különösebb nehézségbe.

Felmérések szerint az uniós polgárok többsége nem ismeri az eurós váltópénzeket, ezért bármit hajlanó zsebre tenni, ami hasonlít az euróhoz.