Egymilliárd forint kamu ördögűzésből

2008.04.04. 11:11
Beépített emberek játszották el a megszállottakat az olasz ügyészek szerint Francesco Saverio Bazzoffi atya firenzei szeánszain. A pap, aki hivatalosan nem űzhetett ördögöt, rendre meggyógyította a megszállottakat. Bankszámláján pedig egymilliárd forintnyi pénzt találtak.

Nyomozást indított az olasz ügyészség egy firenzei pap ellen. A vádak szerint Francesco Saverio Bazzoffi atya egymilliárd forintot szedett össze hamis ördögűzésekkel. Az ügyészek szerint az atya szervezetének, a Felszentelt Arkangyalok gyűlésein - amiken általában négyszáznál többen vettek részt - Bazzoffi néhány társa "megszállottnak tettette magát", az atya pedig ősi rítusokkal megtisztította őket.

"A miséken arámi nyelven beszélt és furcsa dolgok történtek. Nem tudom, hogy tömeghisztéria volt-e, de egyszer egy idős hölgy férfihangon üvöltözött, miközben öt markos legény fogta le" - mesélte egy tanú a rendőrségnek a Daily Telegraph beszámolója szerint.

A rendőrök, akik Bazzoffi 13 társa ellen is nyomoznak, 2005-ben kezdtek vizsgálódni. A múlt hónapban házkutatást tartottak a papnál, ekkor derült ki, hogy bankszámláint egymilliárd forintnyi összeget halmozott fel.

Bazzoffit, aki egyébként a firenzei egyházmegye anyakönyvi hivatalát vezette, a város érseke, Ennio Antonelli bíboros már tavaly októberben eltiltotta az ördögűzésektől. Ezt ugyanis csak engedéllyel rendelkező papok gyakorolhatják, Bazzoffi pedig saját bevallása szerint sem tartozott közéjük.

Igaz, Bazzoffi azt is tagadja, hogy valaha ördögöt űzött volna. "Csak áldásokat osztogattam" - nyilatkozta a Telegraphnak. Állítása szerint sosem bátorított senkit arra, hogy higyjen gyógyító erejében. "Ha nem lenne ilyen komoly a helyzet, csak nevetnék a vádakon" - mondta.

Arra, hogy honnan lett egymilliárd forintja, azt a választ adta, hogy a Felszentelt arkangyalok nem üzleti vállalkozás, így kénytelen volt a saját bankszámlájára utalni azokat a pénzeket, amiket jótékonysági célokra gyűjt a szervezet. "A pénz minden esetben az indiai és Fülöp-szigeteki projektjeinkre megy" - mondta.