Fa Nándor volt a tragikus repülőkötelék egyik pilótája

2005.08.16. 09:45
Olyan rossz volt az időjárás, hogy már a nagy utasszállítógépeket sem fogadta spliti repülőtér, emlékezett vissza a Fejér Megyei Hírlapnak adott nyilatkozatában a hétvégi halálos repülőbalesetekre Fa Nándor, aki vitorlásával körbeutazta a Földet, de a horvátországi kiruccanás kifogott rajta, és barátain.

A Sinus és a Zlin Z-142

Fotó: ultralight.hu

A Sinus ultrakönnyű repülő 15 m fesztávolságú, szénszálas főtartóval épített igazi motoros vitorlázó. Hosszú szárnyú, farokkerekes gép, de készül orrfutós változatban is. Forrás: ultralight.hu


A Zlin Z-142 cseh gyártmányú, kétszemélyes, fémépítésű műrepülőgép. A kétszáztíz lóerős kisgép tele tankkal ezer kilométer távolság megtételére képes. Utazósebessége: 170-180 km/h. Forrás:kincsemairport.hu

Fa Nándor vezette az egyik kisrepülőt, amely a napokban szerencsésen földet ért Horvátországban, számolt be róla a Fejér Megyei Hírlap. "Amikor elértük a Plitvicei-tavak környékét, előttünk megjelent a viharfelhő, s folyamatosan romlottak a látási viszonyok, ezért irányt változtattunk és minden gond nélkül földet értünk Zárában" - mondta a lapnak a Föld körüli vitorlásútjairól ismertté vált sportember.

Óriási vihar

Fa Nándor, aki feleségével ült a kisrepülőgépben, elmondta, olyan volt az időjárás, hogy akkor már a nagy utasszállító gépeket sem fogadta a spliti légikikötő. "Sorban Zárába érkezett öt repülőgép, könnyed volt a hangulat, el sem tudtuk képzelni, hogy bárkit tragédia érhet" - emlékezett vissza, érthetetlennek és hátborzongatónak nevezve azt, ami történt.

Még pénteken zuhant le a hat gépből álló kötelék két gépe a horvátországi viharban. Az egyiket még aznap este megtalálták, benne két szénné égett holttesttel, a másikat kétnapi keresés után vasárnap délelőtt találták meg. Összesen négyen haltak meg a balesetekben. Kiderült, a hat pilótából csak egy rendelkezett a repüléshez szükséges dokumentumokkal. Bővebben> > >

Fa Nándor korábban kezdett repülni, mint vitorlázni. Mint mondta, tudását egy éve újította fel azért, hogy üzleti célú utazásait a sok ezer kilométeres, rendszeres autóvezetés helyett saját, kétszemélyes Piper kisgépével bonyolíthassa. A hivatalos eljárás indokolta gyors hazautat követően Fa Nándor hétfőn visszatért Horvátországba, hogy a hatóságok rendelkezésére álljon.

Nyilatkozott?
Nyomatékosan cáfolta kedden délelőtt az MTI-nek telefonon Zárából (Zadar) Fa Nándor, hogy bárkinek is nyilatkozott volna a hét végén tett horvátországi repülős útról.

"Az úttal kapcsolatban csak annyit nyilatkoztam, hogy mi biztonságban végigrepültünk és semmiről sem tudtunk" - mutatott rá Fa Nándor, hozzátéve, hogy az, ami a Fejér Megyei Hírlapban megjelent, csak az ő repülési tevékenységére vonatkozott.

Fa Nándor elmondta, a horvát kikérdező biztosnak beszámolt a történtekről, és a magyar sajtónak már csak azért sem nyilatkozott a repülés körülményeiről, mert ez a horvát hatóságok kérése volt.