Fát vagy életet

2007.10.20. 18:17
Motoros fűrésszel vagy baltával támadtak a természetvédelmi őrök szerint a tettenért fatolvajok, akik a figyelmeztető lövésekre sem álltak meg. A testre leadott lövésbe az egyik tolvaj belehalt.

Lelőtt egy fatolvajt egy természetvédelmi őr a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fonyban szombaton, a férfi életét vesztette - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség.

A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának közlése alapján az elsődleges adatok szerint Fony település határában a motoros fűrész hangja vezette a két természetvédelmi őrt a fatolvajok irányába. A két férfit felszólították, hogy hagyják abba az illegális fakivágást, ám egyikük baltával ellenük fordult.

A Havaria Press úgy tudja, motoros fűrésszel támadt az őket kérdőre vonó természetvédelmi őrökre két fatolvaj szombaton délután a Zempléni Tájvédelmi Körzetben. Délután 2 óra körül érték tetten a két tolvajt az őrök, mikor azok éppen az erdőt dézsmálták motoros fűrészeikkel. A nemzeti park két őre kérdőre vonta őket, mire azok a kezükben lévő motoros fűrészekkel támadtak rájuk. A természetvédelmi tisztviselők erre elővették önvédelmi fegyvereiket, s több figyelmeztető lövést is leadtak a levegőbe. Ám a levegőbe eresztett lövések nem állították meg a fenyegetően közeledő tolvajokat, az egyik őr ezért célzott lövéssel leterítette egyikőjüket.

A megsebesített férfihoz azonnal riasztották a mentőket, akik helikoptert is küldtek a helyszínre, de mielőtt a kórházba vihették volna a sebesültet, az meghalt. Az eset pontos körülményeit a rendőrség még vizsgálja, az ügyben emberölés miatt folyik nyomozás. Az önvédelmi fegyverét használó természetőr kihallgatásán azt mondta, hogy csak fegyverével tudta megvédeni saját és társa életét.