Az FBI-nak dolgozott a sorozatgyilkos hétfői áldozata

2002.10.16. 11:30
A washingtoni sorozatgyilkos hétfői áldozata az FBI munkatársa volt, erősítették meg a sajtóértesüléseket a szövetségi nyomozók. Donald Rumsfeld védelmi miniszter belegyezett, hogy a Pentagon felderítőgépekkel segítse a nyomozók munkáját.
Linda Franklin, a washingtoni sorozatgyilkos kilencedik áldozata az FBI elemzője volt, bár - mint azt a keddi sajtótájékoztatón közölték - munkája nem állt kapcsolatban a sorozatgyilkosságokkal, tudósított a CNN. A 47 éves asszony az esti bevásárlásból indult haza a férjével, amikor a fejlövés végzett vele.

Felderítő repülők és műholdak

Donald Rumsfeld védelmi miniszter megerősítette, hogy a Pentagon a nyomozók rendelkezésére bocsát több katonai felderítő repülőgépet. Ezzel a rendőrség reakcióidején szertnének javítani. A hétfői Falls Church-i gyilkosság helyszínéről a merénylőnek sikerült elmenekülnie, noha percek alatt nyomozók tucatjai lepték el a helyszínt, jelentette a BBC.

Az FBI arra kérte a műholdas rendszereket működtető társaságokat, így a Pentagont, és a meteorológiai intézeteket is, hogy bocsássanak rendelkezésükre minden, a gyilkosság idején a Falls Churh-i bevásárlóközpont környékéről készült felvételt.

Feljegyezték a rendszámot

Áttörést jelenthet a nyomozás szempontjából, hogy a hétfői esetnek több szemtanúja is volt. Sajtóértesülések szerint az egyik tanú látta a sorozatgyilkost, amint éppen vállához emeli a puskát, egy másik férfi feljegyezte egy, a helyszínről sietve távozó furgon rendszámát. Nem tudni, hogy a rendőrség mikor hozza nyilvánosságra azokat a fantomképeket, amiket a szemtanúk leírásai alapján készítettek.

A nyomozók elmondták, egyelőre az elkövető feltételezett gépjárművéről sem hoznak nyilvánosságra további adatokat. Eddig annyit tudni, hogy a nyomozók a szemtanúk leírásai alapján két kocsitípust, egy krémszínű Chevrolet Astrot és egy fehér Ford Econovant keresnek.

Betiltják a sportlövészetet

Maryland kormányzója, Parris Glendening bejelentette, ideiglenesen betiltja a szabadtéri sportlövészetet. Az intézkedésre azért van szükség, mert a rendőrségre sorozatosan érkeznek a nyomozókat megzavaró bejelentések arról, hogy éppen ki hol hallott lövéseket. A tilalom előreláthatólag a sorozatgyilkos kézre kerítéséig marad érvényben.

A gyilkos október eleje óta kilenc embert ölt meg, és kettőt súlyosan megsebesített. Áldozataival mindig nagyobb távolságból leadott puskalövéssel végez. A sorozatgilkos egyedül a hétvégéken nem hallatott magáról, egy elemző szerint ekkor ugyanis "pihen".