Tizenegy évet kapott a Fekete Angyal

2003.11.04. 15:27
Minden, amit eddig elmondott az ügyben, a fantázia szüleménye volt - állította a keddi másodfokú tárgyaláson Faludi Tímea. Ügyvédje szerint nem megölni akarta a betegeket, csak segíteni akart rajtuk.
A fiatal nő büntetőperének tárgyalását kedden a Budapesti Ítélőtáblán folytatták, s a bíróság délután ítéletet is hirdetett az ügyben: kilenc évről jogerősen 11 évre súlyosbította a Fekete Angyalként ismertté vált Faludi Tímea fegyházbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon - adta hírül az MTI. A Nyírő Gyula Kórház korábbi ápolónővérét első fokon emberölési kísérlet és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt kilenc év fegyházbüntetésre ítélték. Az ítélet ellen a vád, illetve a védelem is fellebbezett.

Hét halál

A Nyírő Gyula Kórház egykori ápolónője 2000 májusa és 2001 februárja között önkényesen adott be injekciókat hét, később elhunyt betegnek. A fiatal nő a vád szerint ezzel megszegte azt a szabályt, hogy nővér intravénás injekciót csak az orvosok írásbeli, vagy közvetlen szóbeli utasítása alapján adhat a betegeknek. Így rendszeresen adott be morfiumot, Seduxent, káliumot és egyéb gyógyszereket a keze alatt fekvőknek, hogy elaltassa őket, vagy enyhítse fájdalmukat. Ezzel azonban több betegnél gyógyszer-túladagolás állt elő, és többen rövid idő alatt életüket is vesztették.

Faludi Tímeát eredetileg hét beteg halálával hozták összefüggésbe, a vizsgálat azonban kiderítette, hogy legalább négy esetben nem állapítható meg közvetlen összefüggés a nővér tevékenysége, és a betegek halála közt. Őt ezzel együtt is több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt találta bűnösnek az első fokon eljáró bíróság.

Csak fantáziált

A fellebbezések miatt elrendelt másodfokú tárgyaláson a fiatal nő azt állította, hogy minden, amit eddig elmondott az ügyben, a fantázia szüleménye volt, ezért az összes eddigi vallomását visszavonja - tudósított a délelőtti tárgyalásról a HavariaPress. A vád képviselője ezzel szemben hangsúlyozta, hogy őszintének érzi a beismerő vallomásokat, így 10 és 15 év közti fegyházbüntetést tart jogosnak a nővérrel szemben.

A Fekete Angyal ügyvédje védőbeszédében azt hangsúlyozta hogy a nővér nem megölni akarta a betegeket, csak segíteni akart rajtuk. Ezért a korábbi ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás elrendelését kérte a bíróságtól.