Kevesebb karácsonyfa égett le

2009.01.03. 10:48
Az idén eddig kevesebb karácsonyfa-tűzhöz hívták a budapesti tűzoltókat, mint a korábbi években, ám az igazán veszélyes időszak még hátravan

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ügyeletvezetője, Vizi Miklós alezredes szerint a figyelemfelhívások hatására az emberek jobban vigyáznak arra, hogy a karácsonyfákon ne hagyjanak égő gyertyákat, vagy leégett, de még izzó csillagszórókat.

Az ügyeletvezető ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy most jön az igazán veszélyeztetett időszak. A fenyőfák kezdenek kiszáradni, és ez fokozott tűzveszélyt jelent a lakásokban - mondta.

Hagyományosan január 6-án, a Vízkereszt ünnepe körüli napokban "bontják le" a családok a karácsonyfákat, ám sokan még hetekig, néhányan hónapokig is várnak, mire rászánják magukat az ünnepi fa kidobására. A közterület-fenntartó vállalat a korábbi években arról számolt be, hogy még tavasszal is találnak a kukák mellé kitett karácsonyfákat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. egyébként már jelezte, hogy Vízkereszt után "szervezett formában" gyűjtik be a kidobott fenyőfákat, amelyeket a fővárosban 250 gyűjtőhelyen lehet leadni. A közterület-fenntartó évente több mint félmillió karácsonyfát szállít el, a fákat aprítás után a rákospalotai hulladékhasznosítóban tüzelik el.