Dokumentumfilmekkel elemzik a Fenyő-gyilkosságot

2005.05.23. 14:46
A Filmszemlén is játszott dokumentumfilmeket foglalt le a rendőrség a Kapu című folyóirat szerkesztőségében. A Számvetés című hatrészes dokumentumfilm vágatlan felvételein Fenyő János meggyilkolt médiamágnás pszichológusa is megszólal.
Lefoglalta a rendőrség a Számvetés című hatrészes dokumentumfilm összes, vágatlan felvételét a Kapu című folyóirat szerkesztőségében, és a húszórányi anyagot a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban tanulmányozzák, közölte az MTI-vel a folyóirat főszerkesztője hétfőn. A rendőrség annyit mondott: átvették, értékelik, elemzik az anyagot.

Számvetés a Kapuban

"Az ORFK Bűnügyi Igazgatósága hétvégén kiszállt a Kapu szerkesztőségébe és lefoglalta a Számvetés című hatrészes dokumentumfilm összes vágatlan felvételét. A több mint húszórányi anyagot a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban tanulmányozzák" - áll a főszerkesztő, Brády Zoltán közleményében.

Mint írja, a rendszerváltásról szóló filmsorozat egyik részében a Fenyő-gyilkosságot elemzi halála előtti pillanatokban Perczel Tamás pszichológus professzor, "aki a meggyilkolt médiamágnás tanácsadója és pszichológusa volt". Brády Zoltán az Indexnek elmondta, a pszichológus a felvételen arról is beszél, hogy Fenyő János irodájának a közelében lehallgatóberendezéseket találtak, amelyeket a gyilkosság után az ismeretlenek hátrahagytak.

Brády közölte, hogy az azóta rákban elhunyt pszichológus neveket is említett a gyilkossággal kapcsolatban és ezek közt elhangzott egy másik, a sajtótalálgatásokban is megjelent médiavállalkozó neve.

Brády Zoltán elmondta, a hatrészes filmet a februári filmszemlén teltházak előtt vetítették versenyen kívül. "A rendszerváltást kendőzetlenül ábrázoló filmsorozat vetítésétől eddig minden televízióállomás elzárkózott" - mondta a főszerkesztő.

Szólt arról is, hogy a Kapu évente körülbelül két-három dokumentumfilmet forgat és a lefoglalt hat részes alkotás is ennek a része volt.

Értékelnek, de nem beszélnek

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette a lefoglalás tényét. Hozzátette, értékelik, elemzik az anyagot, de többet nem kívánnak elmondani. Ha bűnügyileg releváns információkra bukkannak, akkor felhasználják az anyagot a büntetőeljárásban.

Gyilkosság, nyomozás, szünet, nyomozás
Fenyő János médiatulajdonost 1998. február 11-én ölte meg Budapesten a nyílt utcán a mindmáig ismeretlen tettes.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) majdnem napra pontosan négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, miután többször meghosszabbították a nyomozás határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

Tavaly októberben ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz.