Az arcátültető orvos szerint páciense nem volt öngyilkos

2005.12.06. 07:55
Az első részleges arcátültetést végrehajtó orvos tagadja, hogy páciense öngyilkos akart volna lenni. Jean-Michel Dubernard szerint páciense "pszichológiailag oké", és az arca is szép.

Hevesen tagadta Jean-Michel Dubernard, az első részleges arcátültetést végrehajtó sebész, hogy páciense öngyilkosságot kísérelt volna meg. A páciens, Isabelle Dinoire a londoni Times vasárnapi számának adott telefoninterjújában elismerte, hogy májusban egy depressziós időszakában valóban megkísérelte altatókkal túladagolni magát. Labrador-keverék kutyája, Tania a bódulat alatt rágta le arcát.

Dubernard elutasította az interjúban megjelenteket. "Nem követett el öngyilkosságot, már vagy tízsezr elmondtam" - nyilatkozta az AP-nek az orvos. Dubernard szerint Dinoire csak izgatott volt az egyik kamaszlányával folytatott vita után és csak aludni akart. "Jól van, tökéletesen. Jó általános állapot, az arca jól néz ki és pszichológiailag is oké" - mondta az AP-nek.

Vita folyik arról is, hogy a donor bizonyosan öngyilkos volt. "Nem értem, mit számít, ki a donor, és hogy autóbalesetben halt-e meg, vagy felakasztotta magát" - mondta erről az AP-nek Carine Camby, a műtétet engedélyező Biomedicine Ügynökség igazgatója.

Az AP megszólaltatta Dinoire szomszédjait is. Legtöbbjüknek május óta fel sem tűnt, hogy az asszony arca eltorzult. Többen látták, amikor műtőmaszkban sétáltatta új házikedvencét, de nem gyanakodtak. "Minden este láttam, amint a maszkban sétáltatja a kutyáját. Azt gondoltam, hogy allergiás, vagy légzési problémája van, vagy csak a szennyezés miatt aggódik" - mondta az AP-nek Belgassem Kahouri, aki lakásából rálát Dinoire otthonára. A környéken csak az elmúlt napokban tudták meg, mi történt az asszonnyal.