Fehérek ítélkeznek O.J. Simpson perében

2008.09.13. 08:22
Csak fehér esküdtek lesznek O.J. Simpson Las Vegas-i perében, amit azért folytatnak a híresség ellen, mert az 2007-ben fegyverrel követelt néhány trófeát két emléktárgy-kereskedőtől.

Kizárólag fehér emberekből álló esküdtszék ítélkezik majd O.J. Simpson, a fegyveres rablással, emberrablással és egyéb erőszakos bűncselekményekkel vádolt fekete bőrű egykori amerikaifutball-sztár perében - jelentették be Las Vegasban.

Az egykori futballcsillag és színész védőügyvédei kifogást emeltek, mert szerintük az ügyészség szándékosan kizárta az afro-amerikai jelölteket az esküdtek válogatása során.

David Roger kerületi ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettő fekete bőrű. Jackie Glass kerüli bíró közölte, nem lát bizonyítékot arra, hogy szándékosan kizárták volna a feketéket a testületből.

Simpsont azzal vádolják, hogy múlt év szeptember 13-án több társával együtt betört egy Las Vegas-i szálloda egyik szobájába, ahol két emléktárgy-kereskedő lakott, és sporttrófeák átadását követelte tőlük. A trófeák mintegy 100 ezer dollár értéket képviselnek. Simpson azt állítja, hogy kizárólag olyan értékeket követelt vissza, amelyeket korábban tőle elloptak.

A volt futballsztárt letartóztatását követően, szeptember 19-én 125 ezer dollár óvadék ellenében helyezték szabadlábra. Novemberi kihallgatásán ártatlannak vallotta magát. A volt futballcsillagot és vádlott-társait életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

Simpson a múlt század 90-es éveiben egyszer már bíróság előtt állt volt felesége, Nicole Brown-Simpson és annak barátja, Ron Goldman meggyilkolásának gyanújával, de az egész Amerikát lázban tartó eljárás végén felmentették a vád alól. Egy későbbi polgári peres eljárásban ellenben az áldozatok családjainak fizetendő, 33,5 millió dollár értékű kártérítésre kötelezték.