Víz alá került két nógrádi falu

2005.04.18. 21:42
Tizenöt embert kellett kitelepíteni Mátrakeresztesen és Szuhán, a két nógrádi települést arasznyi víz árasztotta el a hétfő esti esőzések nyomán. Mátrakeresztesen nehezíti a mentést, hogy a hegyek között fekvő településen nincs térerő, a telefonvonalak pedig beáztak.

Két nógrádi települést is elöntött a víz a kora esti többórás esőzések miatt. Mátrakeresztesen és Szuhán rövid időre járhatatlanokká váltak az utak, a két településen tizenöt embert ki kellett telepíteni, jelentette Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem országos parancsnokságának a szóvivője.

Szabó János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a víz lakóházakat veszélyeztetett, pincékbe tört be, és kis mértékben alámosta az utakat is. A Mátrakeresztesre vezető, illetve az onnan kivezető utak az iszap és a hordalék miatt rövid ideig nem voltak járhatóak, a víz átszaladt a hegyoldalon lévő településeken.

Az alattuk fekvő hasznosi víztározóban a túlfolyónál áll a víz, ezért az üzemeltetők homokzsákokat kértek, a gátrendszert pedig búvárok vizsgálják meg. A hegyoldalról lefolyó esővíz miatt megnyitották a közeli maconkai víztározót.

Dobson Tibor közlése szerint Mátrakeresztesen mindenhol bokáig állt a víz, s az épületeket is elöntötte. Húsz lakóház veszélyben van, 15 személyt át kellett vinni ideiglenese, legalább ma éjszakára Pásztóra. A Kövecses patak megrongálta Mátrakeresztesen a Pásztó és Gallyatető közötti közúti hidat, ezért a településen a járművek nem tudnak áthaladni, illetve a falut csak két irányból, Pásztó és Gyöngyös felől lehet megközelíteni.

A szóvivő tájékoztatása szerint a helyzetet bonyolítja, hogy Mátrakeresztes a hegyek között fekszik, így itt nem működnek a mobil telefonok, s a víz pedig elmosta a telefonvezetékeket. A károkat jelenleg, a sötétben nem lehet felmérni, ez csak kedden kezdődhet el, mondta el Dobson.