Embereket is megfertőzhetett a madárinfluenza Törökországban

2005.10.14. 17:01
Emberekre is átterjedhetett a madárinfluenza Törökországban. Kilenc embert szállítottak kórházba megfigyelésre. A két éve folyamatosan a világjárvány veszélyére figyelmeztető WHO legújabb közleménye szerint a kór nem is terjed olyan könnyen madárról emberre.

Kilenc ember mintáit vizsgálják Törökországban, miután felmerült a gyanú, hogy az emberekre is veszélyes H5N1 vírus jutott a szervezetükbe, jelentette a Reuters. A hatóságok pénteken szállították kórházba egy galambtenyésztő család tagjait és szomszédaikat, miután a szomszédok elmondása szerint a napokban negyven galamb pusztult el.

"A kórházba szállítottak egyike sem tünt betegnek, de megfigyelésre bent tartjuk őket" - nyilatkoza a hírügynökségnek Osman Ozturk, az egészségügyi hatóság helyi illetékese. Európában eddig még nem fertőzött meg embert a kór.

A törökországi madárinfluenza-járvány miatt az Európai Unió vezetői válságtanácskozáson tárgyalták a szükséges intézkedéseket. Ezzel egyidőben a világjárvány veszélyéről három éve folyamatosan értekező Egészségügyi Világszervezet (WHO) enyhíteni igyekezett a kibontakozó pánikhangulatot. Közleményük szerint a H5N1 vírus nem terjed át könnyen madárról emberre.

Ezzel egyidejüleg a szervezet 260 millió dolláros igényt jelentett be az ázsiai madárinfluenza-járvány megfékezésére, egyben elismerte, hogy az eddigi kísérletek kudarcot vallottak. "A H5N1 vírus ma elsősorban állatokat betegít meg. Hogy ez így is maradjon, az állatokban kell megfékezni a kór terjedését" - mondta Mike Leavit, az amerikai egészségügyi miniszter hanoi látogatásán.

Európában már érezhető a félelem a járványtól. Magyarországon nyilvánosságra hozták a védekezési terv nem titkosított részeit. Szerbiában a Reuters értesülései szerint két nap alatt húszezer levegőszűrő maszkot vásárolt fel a lakosság.