Franciaországi erdőtüzek: egy piromániás gyújtogatott

2003.07.30. 21:45
Egy 29 éves piromániás francia férfi elismerte, hogy ő okozta a négy halálos áldozatot követelő dél-franciaországi erdőtüzek egy részét, bosszúból azért, mert nem vették fel önkéntes tűzoltónak. Szerdán 17 tűzoltó sérült meg a dél-franciaországi Salon-de-Provence térségében tomboló erdőtűz oltásakor.
Stephane Jousse, akit szerdán hallgattak ki Draguignan városában, közölte, hogy hét helyen gyújtotta fel az erdőt a térségben bosszúból azért, mert nem vették fel önkéntes tűzoltónak. Ha a bíróság bűnösnek találja akár tíz évi börtönbüntetést is kiszabhat a gyújtogatóra - idézte az illetékes ügyészt a Reuters brit hírügynökség.

17 tűzoltó megsérült - közöttük kettő súlyosan - szerdán a dél-franciaországi Salon-de-Provence térségében tomboló erdőtűz oltásakor. Déltájban ugyanis újabb tűz tört ki egy nehezen megközelíthető, völgyekkel szabdalt, 300 hektáros erdőterületen Salon-de-Provence térségében. A lángok elől mintegy 50 helyi lakost ki kellett menekíteni. Mentés közben kiégett két nagy tűzoltóautó, és égési sérüléseket szenvedett 17 tűzoltó; közülük két ember állapota súlyos. Őket helikopterrel szállították kórházba.

130 járművel kivonult 450 tűzoltó dolgozik a tűz körülzárásán 5 víztartályos repülőgép támogatása mellett. Az erdőtűz eposzokba illő méretű füstoszlopa még a 30 kilométerrel távolabbra lévő Marseille-ből is jól látszik - írta az AFP francia hírügynökség.

A hétfő óta immár öt halálos áldozatot követelő, kiterjedt dél-franciaországi és korzikai erdőtüzek jelentős részét a hatóságok gyanúja szerint gyújtogatók okozták. A tűzoltók több helyütt kanócos gyújtópalackokat találtak a tűzfészkek közelében, és szándékosságra vall az is, hogy a tüzek rövid időközzel keletkeztek, egymáshoz viszonylag közeli helyeken. A rendőrség őrizetbe vett két férfit: Stephane Jousse mellett egy 25 éves hajléktalant, akiket a Cote d'Azur-t övező hegyekben tízezer hektárt felemésztő tűz szándékos előidézésével gyanúsítanak.