Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs nyoma az eltűnt francia lánynak

2008. december 17., szerda 16:33

A rendőrségnek továbbra sincs információja a december 4-én Budapesten eltűnt 22 éves francia diáklányról. A Ferencvárosban megvert és megerőszakolt amerikai diáklány ügyében akkor várható gyanúsítás, ha a DNS-nyomok egyeznek az ügyben kihallgatott személyekével.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló Ophélie Bretnacher december 4-én hajnali fél háromkor indult haza egy pesti szórakozóhelyről budai albérletébe. Táskáját – benne a lány irataival és mobiltelefonjával – hajnali fél négykor a Lánchídon találta meg két külföldi diák. A lánynak nyoma veszett.

A rendőrség közel száz embert hallgatott ki az ügyben, köztük a francia lány közel negyven diáktársát is. Az adatgyűjtést nehezíti, hogy vizsgaidőszak van, és a külföldi hallgatók egy része hazautazik, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta: a rendőrség nem nyomoz az ügyben, mert egyelőre semmilyen adat nem merült fel arra, hogy a francia lány bűncselekmény áldozata lett. Az ügyben ezért egyelőre közigazgatási hatósági eljárás folyik.

Természetesen a rendőrségben is felmerült, hogy a lány esetleg emberrablás áldozata lett. A magyar jog szerint azonban nyomozás ilyen esetben akkor indul, ha váltságdíjat is követel valaki, ilyen azonban ebben az ügyben nem történt, mondta Tafferner Éva.

A szóvivő cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy köztéri kamerák felvételei szerint a lány a Lánchídon sétált volna. A pesti oldalon lévő kamerák a Roosevelt teret mutatják, s az látható, hogy december 4-én Ophélie Bretnacher a Lánchíd irányába sétál.

Az elmúlt napokban búvárok átvizsgálták a Lánchíd környékét, sőt szonárral egészen Dunaújvárosig átnézték a Dunát, de holttestet nem találtak.

Előbbre tart a vizsgálat a IX. kerületben megvert és megerőszakolt amerikai diáklány ügyében. Az amerikai lány december 6-án éjjel egy esti fürdőzésből tartott haza barátaival, majd útjaik elváltak a Bakáts téren. A lányt ezután ismeretlenek megverték, majd megerőszakolták. A meztelen amerikai lányt egy taxis vitte be a rendőrségre.

A rendőrség a taxisok, buszvezetők, járókelők meghallgatása, illetve a térfigyelő kamerák felvételi alapján négy embert hallgatott ki. A rendőrség közlemény szerint ők összefüggésbe hozhatók a bűncselekménnyel. Tafferner Éva az Indexnek annyit árult el róluk, hogy négy férfiról van szó.

Gyanúsítás az ügyben akkor várható, ha a rögzített DNS-nyomok egyezést mutatnak a kihallgatott személyekével, mondta a rendőrségi szóvivő.  

Az angol nyelvű pestiside.hu-nak egy Budapesten élő kanadai nő két olyan esetről számol be, amikor a VI. kerületben nőket  támadtak meg, miután hallották, hogy angolul beszélnek. A kanadai nő azután költözött el a Budapest Sportaréna közelében lévő lakásából, miután ismeretlenek arra próbálták rávenni az utcán, hogy szálljon be az autójukba. A VI. kerületi rendőrségre nem érkezett bejelentés ilyen esetekről, mondta Tafferner Éva.

Rovatok