A Dunában is keresik az eltűnt francia diáklányt

2008.12.18. 18:01
A rendőrség a francia hatóságoktól kapott nagy teljesítményű hangradarral kutat a Dunában a december 4-én eltűnt 22 éves francia lány, Ophélie Bretnacher után. Átvizsgálták a Lánchíd és a Szabadság híd közötti Duna-szakaszt, holttestet nem, néhány más dolgot azonban találtak.

A szonárt a Rajnai Vízirendészeti Csendőrszázad bocsátotta a magyar rendőrség rendelkezésére, és két francia rendőr is segít a keresésben. Ez a berendezés lényegesen nagyobb teljesítményű, mint amivel Magyarországon bármely hatóság rendelkezik.

Az eszköz a visszaverődő hanghullámok alapján egy képernyőre rajzolja a folyó fenekén lévő tárgyak körvonalát. Ezeket a helyszíneket bójákkal jelölik ki, és a búvárok lemerülnek megnézni, mit rejt a folyó mélye. A szonár a legapróbb tárgyakat, még egy pisztolyt is képes kimutatni, ha az nem süllyedt teljesen az iszapba.

Csütörtökön ezzel az eszközzel vizsgálták át a Duna Lánchíd és Szabadság híd közötti szakaszát, de holttestre nem bukkantak. Találtak viszont egy autóroncsot, egy elsüllyedt uszályt és két abroncsot a Dunában.

Korábban a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság búváregységei már kutattak a lány után. Bár egyelőre nincs adat arra, hogy a lány a Dunába esett vagy ugrott volna, ezt a lehetőséget sem zárja ki a rendőrség.

Egy szakértő a helyszínen az mondta: ha valaki folyóba esik és megfullad, általában a vízbe esés helyéhez közel merül el. A holttest később a víz alatti áramlatok hatására lassan tovább sodródhat.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló Ophélie Bretnacher december 4-én hajnali fél háromkor indult haza egy pesti szórakozóhelyről budai albérletébe. Táskáját – benne a lány irataival és mobiltelefonjával – hajnali fél négykor a Lánchídon találta meg két külföldi diák. A lánynak nyoma veszett. Miután bűncselekményre utaló nyom eddig nem merült fel, az ügyben nem nyomozás, hanem közigazgatási hatósági eljárás folyik.

A köztéri kamerák felvételei szerint a lány a Roosevelt téren a Lánchíd irányába sétált. Azt nem tudni, hogy felment-e a hídra, a budai oldalon lévő térfigyelő kamerák képei alapján viszont biztos, hogy nem ment át Budára.

A Budapesti Corvinus Egyetemen csütörtökön gyűlést szerveztek a diákok,  Az egyetem aulájában kézen fogva, némán álltak körbe a diákok. Az egyetemisták között ott voltak Ophélie Bretnacher közeli barátai is. A francia lány legjobb barátnője sírva arról beszélt, hogy szerinte Ophélie-t elrabolhatták, amikor hajnalban hazafelé tartott.

Korai Szabolcs, a Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzat pesti campusának igazgatója azt mondta: felhívják a Budapesten tanuló külföldi cserediákok figyelmét arra, mire kell figyelni Budapesten, ha este szórakozni indulnak, hogy hasonló eset többet ne fordulhasson elő.

A nyomozók továbbra is várják azok jelentkezését, akik információval rendelkeznek Bretnacher Ophélie Aurelia eltűnésének körülményeiről, vagy jelenlegi tartózkodási helyéről. A bejelentéseket bármely rendőri egységnél, illetve névtelenségük megőrzése mellett az ingyenesen hívható 06-80- 555-111 „Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén lehet megtenni.