Lefejezték a Gambino-klánt

2008.02.08. 00:42
Hetvennégy olasz és amerikai maffiózót vettek őrizetbe, köztük az egyik legnagyobb amerikai család három vezetőjét. Olaszországban a Cosa Nostra és a Camora vezetőit is letartóztatták. Az akciókat összehangolta az amerikai és az olasz rendőrség.

Az olasz és az amerikai bűnüldöző szervek 74 maffiózót fogtak el a két országban leginkább keresett bűnözők kézre kerítésére csütörtökön összehangoltan indított nagyszabású razzia során - közölte a két ország rendőrsége. Az elfogott személyek többségét az Egyesült Államokban állították elő.

Az olasz rendőrség tájékoztatása szerint olyan maffiaklánok tagjait keresték, akik a két ország közötti kábítószer-csempészést irányítják.

New Yorkban 62 személy ellen adtak ki elfogatási parancsot, s 54 embert - a Gambino család tagjait és segítőiket - vettek őrizetbe, java részüket New York körzetében gyilkosság, zsarolás, kínzás, uzsora, valamint a munkaügyi szabályok megsértése vádjával. Az előállítottak között van a Gambino család "utcai főnöke", annak helyettese és "tanácsadója" - a hírhedt klán három legbefolyásosabb vezetője azok közül, akik eddig nem kerültek rács mögé.

Eközben Olaszországban háromszáz rendőr eredt a körözött alvilági elemek nyomába, többségük Szicíliában. A hatóságok 29 elfogatási parancsot adtak ki, több személyt előállítottak, másokat még keresnek. A rendőrség közleménye szerint az elfogottak között volt a legbefolyásosabb maffiacsaládok több tagja is. E klánok a szicíliai maffia, a Cosa Nostra fejéhez, a tavaly novemberben őrizetbe vett Salvatore Lo Piccolóhoz kötődtek.

A nápolyi maffia sem örülhet

Az olasz rendőrség csütörtökön külön akcióban Nápoly közelében elfogta az ország harminc leginkább keresett maffiózójának egyikét. A 42 éves Vincenzo Licciardi a Camorra nevű nápolyi és Nápoly környéki bűnszövetkezet "Alleanza di Secondigliano" (Secondiglianói Szövetség) nevű bűnözői "kartelljének" vezetője. Secondigliano Nápoly egyik északi kerületének neve. A több nagyhatalmú klán összefogásából keletkezett "kartell" főleg kábítószer-kereskedelemmel és zsarolással foglalkozik. Számos alkalommal összecsapott Nápoly történelmi belvárosának néhány klánjával az ilyen ügyletek feletti uralomért.