Tömegeket evakuálnak Kínában özönvízpánik miatt

2008.05.17. 10:39
Újabb természeti katasztrófától tartanak Kína dél-nyugati részén, a földrengés sújtotta Szecsuánban: a korábbi félelemek kezdenek beigazolódni, a megrongálódott gátak miatt több helyen áradás fenyegeti a túlélőket.

Ezreket kell kitelepíteni a dél-kínai Pejcsuanban (Beichuan), miután attól lehet tartani, hogy átszakadnak egy tó körül a gátak, jelentette a Reuters.

Pejcsuan közel fekszik a hétfői, 7,9-es erősségű földrengés epicentrumához. A hatóságok már elrendelték a terület azonnali kiürítését, a brit hírügynökség tudósítója szerint emberek ezrei menekültek a közeli dombokra. Egy szemtanú elmondta, hogy a katonák mindenkit kitelepítettek, még a mentőosztagok tagjait is és maguk is gyorsan visszavonultak.

A bajt tetézi, hogy Pejcsuanban a földrengés 46 súlyosan sérültje vár segítségre, miközben a gyorsan növekvő vízszint miatt a gátak bármikor átszakadhatnak, jelentette az Új Kína (Xinhua) állami hírügynökség, helyi katonai információkra hivatkozva.

A BBC helyszíni tudósítója éppen egy romok alatt rekedt áldozat kimentését filmezte, amikor kitört a pánik. "Órák óta ástak, ám amikor már majdnem kiemelhették, az áradás hírére a mentőalakulatok menekülőre fogták, és hátrahagyták a férfit" - mondta. Ő maga is elhagyta a várost, de azóta visszatérhetett. A hatóságok arról tájékoztatták, hogy az emelkedő víz valóban átszakította a gátakat, de az áradás nem fenyegeti a várost. Ennek ellenére az elmenekülők többsége inkább a közeli hegyekben maradt.

Ráadásul a térségben folyamatosak az utórengések, a szombati adatok szerint Szecsuánban (Sichuan) 143, legalább 4-es erősségű földmozgást regisztráltak eddig a hétfői, tízezrek halálát követelő, milliókat földönfutóvá tevő természeti katasztrófa óta. A legerősebb utórengés 6,9-es erősségű volt a Richter-skála szerint.

A Reuters egy Hong Kong-i tévé információira hivatkozva azt is jelentette, hogy körülbelül 1,2 millió ember evakuálását kezdték meg Csingcsuan (Qingchuan) városából is, ami 90 kilométerre északkeletre fekszik Pejcsuantól. Csingcsuan közelében is van egy tó, ami bármelyik pillanatban átszakíthatja a földrengésben megroggyant gátakat.

A spanyolországnyi méretű Szecsuánból egyre aggasztóbb hírek érkeznek folyamatosan a gátak és víztározók állapotáról, három nappal ezelőtt öt tartomány 391 víztározója esetében állapítottak meg "veszélyes helyzetet".