Gyerekvállalásra kényszerítenék a házasokat a melegek

2007.02.07. 08:22
Ellentámadásba lendültek Washingtonban a melegházasságok támogatói. Miután a helyi legfelsőbb bíróság tavaly alkotmányosnak mondta ki a tilalmat, a melegpártiak most népszavazást kezdeményeznek arról, hogy csak gyerekesek lehessenek házasok.

Népszavazást kezdeményeztek Washington államban a melegházasságok támogatói. A washingtoni legfelsőbb bíróság tavaly nyáron fenntartotta az állami alkotmány a melegházasságokat tiltó passzusát. A melegpárti szervezetek ezért most törvénymódosítást kezdeményeztek, ami arra kötelezné a heteroszexuális házaspárokat, hogy az esküvő után legfeljebb három évvel gyereket vállaljanak.

"A konzervatívok mindig arról beszélnek, hogy a házasság egyedüli célja a gyereknemzés. Itt az ideje, hogy saját orvoságukkal kúráljuk ki őket" - nyilatkozta az olympiai King tévéadónak Gregory Gadow, a 957-es számú előterjesztést jegyző Washingtoni Szövetség a Házasság Védelmében (WADOMA) vezetője.

Az előterjesztés meglehetősen drákói szabályokkal büntetné a házasodni vágyókat. Még a házasságkötés előtt orvosilag kéne igazolniuk, hogy nemzőképesek, a házasságkötés után pedig három éven belül gyereket kellene vállalniuk, különben a házasság anulálódna.

Minden egyéb társas együttélés jogilag nem számítana házasságnak, így az együttélők nem lennének jogosultak semmilyen házassági kedvezményre.

Az Egyesült Államokban a melegházasságok ellenzőinek legfőbb érve az volt, hogy a házasság fő célja a gyereknemzés. "Ha az azonosnemű párokat emiatt tiltják el a házasságtól, akkor a gyerekvállalásra képtelen párokat is el kell tiltani tőle" - érvelt Gadow.

A melegházasságok ellenzői szerint ez csak egy újabb támadás a házasság intézménye ellen. A népszavazás kezdeményezőinek július 6-ig kell összegyűjteniük 224 000 aláírást, hogy valóban szavazásra kerüljön a kérdés.